Home Clubinfo Cegeka Arena

Cegeka Arena

[tdc_zone type=”tdc_content”][vc_row][vc_column][tdb_title fl_color=”#007ec3″ title_color=”eyJ0eXBlIjoiZ3JhZGllbnQiLCJjb2xvcjEiOiIjMDA3ZWMzIiwiY29sb3IyIjoiIzAwN2VjMyIsIm1peGVkQ29sb3JzIjpbXSwiZGVncmVlIjoiLTkwIiwiY3NzIjoiYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwN2VjMzsiLCJjc3NQYXJhbXMiOiIwZGVnLCMwMDdlYzMsIzAwN2VjMyJ9″ add_text_pos=”after” content_align_horizontal=”content-horiz-center”][vc_column_text]

Plaats: België, Genk

Capaciteit: 23.178

Vroegere namen:

  • 1990-1999: Thyl Ghyselinckstadion
  • 1999-2007: Fenixstadion
  • 2007-2016: Cristal Arena
  • 2016-2021: Luminus Arena
  • 2021-heden: Cegeka Arena

De Luminus Arena, op deze heilige grasmat speelt onze geliefde club KRC Genk zijn thuiswedstrijden. Het is met 23.718 plaatsen het op drie na grootste stadion van België. Van 2007 tot 2016 was het stadion bekend onder de naam Cristal Arena.

De hybride grasmat sinds juli 2018 is voorzien op alle weersomstandigheden: er is een sprinklerinstallatie en een drainagesysteem. Bovendien is het Genkse veld uitgerust met veldverwarming. Dit zorgt ervoor dat deze grasmat langer bruikbaar blijft.

De benaming Cristal Arena werd gebruikt van 1 juni 2007 tot 7 juni 2016. Voordien heette het stadion het Fenixstadion. Bierbrouwer Alken-Maes schonk voor vijf jaar de naam van zijn Limburgse pils, Cristal Alken, aan het stadion. Het was de tweede keer dat een stadion van een Belgische club een commerciële naam kreeg. In juni 2016 veranderde de naam in Luminus Arena, naar sponsor Luminus.

Indien België er, samen met Nederland, in geslaagd was om het WK voetbal binnen te halen (wat niet het geval was), dan zou de Luminus Arena een van de speelstadions zijn. De capaciteit zou dan uitgebreid worden tot 40 à 45.000 toeschouwers.

Op 15 oktober 2008 raakte bekend dat het geplande recreatiecomplex goedgekeurd werd door de overheid. Ook is er in het plan opgenomen dat een uitbreiding van het stadion, door de kandidatuur voor het WK 2018, tot 45.000 plaatsen mogelijk is. Racing Genk denkt via deze weg zijn budget gevoelig te kunnen optrekken. Het is niet de bedoeling om een nieuw winkelcentrum te openen. Het complex mag enkel activiteiten van het genre fitness, bowling, sportwinkels e.d. omvatten.

Door de werken aan de grasmat en atletiekpiste in het Koning Boudewijnstadion hebben de Rode Duivels in het voorjaar van 2009 twee interlands afgewerkt in het stadion. Zowel de oefeninterland tegen Slovenië als de belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina werden op Genkse bodem gespeeld.

Naar de toekomst toe wordt er ook werk gemaakt van een nieuw stadion. Meer info hierover volgt later.

De geschiedenis van de Luminus Arena:

De huidige Luminus Arena staat op dezelfde plaats als het vroegere stadion van Thor Waterschei, het André Dumontstadion. Na de fusie van Thor Waterschei met KFC Winterslag ging de nieuwe fusieclub KRC Genk aanvankelijk in het voormalige stadion van Winterslag (stadion Noordlaan, thans afgebroken) spelen. Ondertussen werd in het André Dumontstadion een moderne hoofdtribune gebouwd. Toen het stadion twee jaar later opnieuw in gebruik kwam, werd het omgedoopt tot Thyl Gheyselinckstadion, naar de manager die weliswaar de fusie tussen beide Genkse clubs tot stand bracht maar ook verantwoordelijk was voor de afbouw en sluiting van de Limburgse mijnen. Deze naam was lange tijd onderwerp van kritiek bij vele fans, onder wie zich vele ex-mijnwerkers bevonden.

In het voorjaar van 1999, toen KRC Genk haar eerste landstitel veroverde, werd het stadion omgebouwd. De staanplaatsen achter het noordelijke doel en de grote staantribune langs de zijlijn werden vervangen door moderne zittribunes. Het stadion werd omgedoopt tot Fenixstadion.

In 2001 werd de tweede fase van de verbouwing ingezet. Door de stijgende vraag naar businessplaatsen werd besloten om de Corner Zuid te bouwen. Deze werd een kopie van de Corner Noord.

In 2002 werd dan uiteindelijk ook de zuidelijke staantribune vervangen door een moderne tribune met bovenaan zitplaatsen en onderaan staanplaatsen. Deze staanplaatsen kunnen omgebouwd worden tot zitplaatsen, bijvoorbeeld voor Europese wedstrijden waar staanplaatsen verboden zijn. Het stadion was nu volledig dichtgebouwd en werd voortaan beschouwd als een van de modernste van België.

In 2007 werd de hoofdtribune grondig verbouwd. Het businessgedeelte werd aangepast aan de noden van deze tijd, zodat sindsdien ook de loge- en business seathouders kunnen ontvangen worden in een stijlvolle en kwalitatief hoogstaande infrastructuur. Vanaf dan ging het stadion als Cristal Arena door het leven.

In 2012 werd dan een nieuwe ingrijpende vernieuwing tot stand gebracht. Er werd een nieuwe overdekte traingshal gebouwd en de catacomben van het stadion kregen een grondige facelift. Het gehele betalingsverkeer binnen het stadion verloopt voortaan digitaal en onder druk van de UEFA werd een elektronisch toegangscontrolesysteem geïntroduceerd. Verder werden de zitjes in alle tribunes vervangen door zitjes met rugleuning.

Door deze laatste aanpassingen verkreeg de Cristal Arena van de UEFA het A-label, dat nodig is om Europese wedstrijden te kunnen blijven spelen in het eigen stadion.

In juni 2016 werd de naam officieel veranderd in Luminus Arena, naar het Belgische energiebedrijf Luminus.

De Cegeka Arena

Op 26/08/2021 werd de Luminus Arena veranderd in de Cegeka Arena! Cegeka en KRC Genk pionieren: het eerste 5G-stadion van België is binnenkort een feit. De Hasseltse IT-groep verleent de komende tien jaar ook haar naam aan onze voetbaltempel.

Met de invoer van 5G, oftewel de 5de generatie in telecom, komt er weer een extra troef aan op de markt. Deze technologie brengt voor de club in de toekomst geweldige opportuniteiten op alle domeinen: voor de sportieve (bijv. real time data van spelers) en organisatorische werking (bijv. crowd flow en internet of things) en de beleving voor supporters en seathouders (digitale belevingen zoals AR en VR). IT-bedrijf Cegeka is een belangrijke partij op vlak van connectiviteitsoplossingen in de B2B-markt. 5G speelt daar een belangrijke rol in. De vele mogelijkheden van 5G zullen binnenkort voor het eerst in België gedemonstreerd worden in de context van een voetbalstadion.

Met de Cegeka Arena, het eerste 5G-stadion van België, creëren beide partijen een internationale showcase. “KRC Genk is een gedroomde partner om onze positionering en ambitie op de 5G-markt te onderbouwen”, zegt Stijn Bijnens, CEO van Cegeka. “Het stadion geeft ons een geweldige proeftuin in een unieke context en met een zeer grote impact. Binnen enkele kilometers van ons hoofdkantoor te Hasselt, nota bene. We kunnen volop experimenteren en bovendien met een aantrekkelijke showcase de mogelijkheden van 5G zeer toegankelijk maken. Het is onze ambitieuze doelstelling om er nationaal en internationaal mee uit te pakken. Binnen de Cegeka-groep hebben we alle troeven in huis, in onder meer dankzij onze connectiviteitspartner Citymesh, die zich specialiseert in het bouwen van (private) 4G en 5G netwerken voor de business-to-business markt, om hier een succes van te maken.”

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/tdc_zone]