Home Clubinfo De Stad Genk

De Stad Genk

[tdc_zone type=”tdc_content”][vc_row][vc_column][tdb_title fl_color=”#007ec3″ title_color=”eyJ0eXBlIjoiZ3JhZGllbnQiLCJjb2xvcjEiOiIjMDA3ZWMzIiwiY29sb3IyIjoiIzAwN2VjMyIsIm1peGVkQ29sb3JzIjpbXSwiZGVncmVlIjoiLTkwIiwiY3NzIjoiYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwN2VjMzsiLCJjc3NQYXJhbXMiOiIwZGVnLCMwMDdlYzMsIzAwN2VjMyJ9″ add_text_pos=”after” content_align_horizontal=”content-horiz-center”][vc_column_text]

Genk is een stad in de Belgische provincie Limburg en is de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton Genk. De stad telt meer dan 66.000 inwoners en is een van de belangrijkste industriële steden van Vlaanderen. Dit in het verleden door de aanwezigheid van drie steenkoolmijnen en later door haar ligging aan de autosnelweg E314 en het Albertkanaal. Genk verwierf in 2000 de titel van stad. Ze grenst aan Hasselt, Zutendaal, Oudsbergen, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Diepenbeek, Bilzen en As.

De stad Genk is onlosmakelijk verbonden met onze voetbalclub KRC Genk. Door de prestaties van KRC Genk in de afgelopen decennia is Genk uitgegroeid tot één van de bekendste Belgische steden en heeft het ook naam en faam gekregen over heel de wereld.

Natuur en landschap:

Genk is een sterk verstedelijkt gebied, waarvan de gehuchten sterk zijn uitgebreid en tot stadswijken zijn gegroeid. Door de mijnactiviteiten en de aanleg van spoorlijnen en autowegen is veel van het oorspronkelijke landschap verdwenen of versnipperd, doch een aantal natuurgebieden binnen het stadsgebied zijn nog aanwezig.

Genk ligt grotendeels op het Kempens Plateau, op een hoogte van ongeveer 80 meter. Hier waren vroeger heidevelden, welke eind 19e eeuw werden beplant met voornamelijk naaldhout. De uitgestrekte bossen liggen vooral ten oosten van Genk en maken deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Hier vindt men het Domein Kattenvennen, waar zich, bij het Planetarium, één der toegangspoorten tot dit Nationaal Park bevindt. Ook binnen de stadsgrenzen liggen nog een aantal bosgebieden, waarvan de Melberg het meest bekend is. In het zuidoosten, bij de wijk Kolderbos, ligt het Zillebos. Ten oosten van Sledderlo vindt men nog het Hei- en Meibos, een naaldhoutgebied vlak bij de woonwijken, dat zich uitstrekt tot nabij Zutendaal. In het oosten van het stadsgebied bevindt zich het Arboretum van de Bret, in de wijk Bret-Gelieren.

Op het grondgebied van Genk, nabij Waterschei, ontspringt de Stiemerbeek, die in zuidwestelijke richting door het stadsgebied loopt en uiteindelijk uitmondt in de Demer. De Dorpsbeekvallei, een natuurgebied, bevindt zich langs de Dorpsbeek, welke via het Molenvijverpark ten noorden van het Genk-Centrum in westelijke richting loopt en op de Stiemerbeek uitmondt.

Een andere belangrijke -door mensenhand ontstane- waterloop is het Albertkanaal, waar langs veel industrie ligt en waar zich ook een haven van aftakt. Het Albertkanaal is omgeven door belangrijke industrieën.

Naar het zuidwesten toe gaat het Kempens Plateau, hier en daar met een steilrand, over in het lager gelegen gebied De Wijers. Dit is ongeveer 50 meter hoog en daalt verder in westelijke richting. Het is een veel vochtiger gebied en het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van veel visvijvers. Hier vindt men het Provinciaal Domein Bokrijk en het natuurgebied Het Wik. Ten noordoosten hiervan liggen de natuurgebieden Schemmersberg en Klotbroek. Naar het noorden toe sluiten deze gebieden aan bij het natuurgebied Teut, op het grondgebied van Zonhoven.

Ten zuidoosten van het Domein Bokrijk ligt het natuurgebied De Maten, evenals Bokrijk en De Wik een vijvergebied.

Bij Zwartberg vindt men dan de Opglabbekerzavel, een droog heide- en naaldhoutgebied, dat weer aansluit op het gebied Klaverberg op het grondgebied van As.

 

Bezienswaardigheden in de stad Genk:

 • Het domein van Bokrijk, met het openluchtmuseum en Kasteel van Bokrijk
 • De mijngebouwen, al dan niet met een nieuwe bestemming en mijncités
 • Verscheidene kerken en moskeeën
 • Het Molenvijverpark met in het Zonnewijzerpark twaalf unieke zonnewijzers en het Heempark
 • Het Heempark Genk
 • De nog steeds werkende Slagmolen op de Stiemerbeek, het oudste beschermde monument van de stad Genk.
 • De Dorpsmolen bij het Molenvijverpark, nu een restaurant
 • Het Stalengoed met de resten van een 14e-eeuwse donjon
 • De moderne Hoofd-bibliotheek van Genk.
 • Het modernistische SportinGenk Park van architect Isia Isgour.
 • Labiomista, atelier en kusntcentrum met Cosmopolitan Culture Park van kunstenaar Koen Vanmechelen in Zwartberg.
 • Diverse beelden en monumenten

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/tdc_zone]