Home Interview Head of Football Dimitri De Condé over wintermercato

Head of Football Dimitri De Condé over wintermercato

0
Head of Football Dimitri De Condé over wintermercato
Foto: Dominique Vaes

Een week na het einde van een bewogen wintermercato spreekt Head of Football Dimitri De Condé voor het eerst over een woelige maand. Er werd afscheid genomen van Munoz en Arteaga. Sobol en Nkuba versterkten de ploeg dan weer. In een gesprek met huiskrant HBVL liet De Condé zijn licht schijnen over de huidige stand van zaken.

Een 2 op 12, cijfers die niemand na Kerstmis verwacht had wanneer Antwerp nog met een 3-0-nederlaag terug huiswaarts werd gestuurd. Gelijke spelen tegen Cercle Brugge en STVV en nederlagen tegen Leuven en Union kwamen bij iedereen in de club hard aan. “Iedere nederlaag is erg”, aldus De Condé. “Zeker in eigen huis verlies je niet graag. Dit is een zware periode, ook voor mezelf. Na Antwerp had iedereen verwacht dat we gelanceerd waren. Dan is het ontgoochelend om te moeten vaststellen, dat dat niet gelukt is. Ook al zaten met de Afrika Cup en de wintermercato de omstandigheden niet mee. Spelers als Paintsil, El Khannouss en Fadera vervullen offensief een belangrijke rol. Ik kom ook niet uit de lucht vallen, omdat ik dit seizoen nog op geen enkel moment het gevoel heb gehad dat ons niets meer kon overkomen. Alleen eind december zaten we in een flow, maar het is duidelijk dat je daar makkelijker weer uit geraakt dan dat je hem vastkrijgt.””

“Voor het eerst zijn we nu uit de top zes gevallen. We weten al maanden dat het een lange en zware strijd zal worden om na dertig matchen bij die top zes te staan. We hebben voor de winterstop vijf tot zes punten laten liggen, die ervoor zorgen dat we tot de laatste speeldag zullen moeten knokken. Ploegen als Cercle Brugge en STVV kunnen dat gevecht met minder hoge verwachtingen aangaan, bij hen is de druk minder groot. Maar dat is iets waarmee wij moeten kunnen omgaan. Wie de top ambieert, moet zichzelf die druk kunnen opleggen. En durven veeleisend zijn.”

Foto: Dominique Vaes

“Samen blijven is het allerbelangrijkste aspect”

Trainer Wouter Vrancken liet het afgelopen week al eens vallen. Samen blijven als één team blijft het belangrijkste. Iets waarin hij de steun van de Head of Football krijgt. “Iedereen draagt binnen de club een verantwoordelijkheid. We moeten allemaal aan de slag om onze rug zo snel mogelijk te rechten. Ik deel de mening van Wouter hier volledig in. We zitten heel vaak samen, dat is nu niet anders. Een signaal dat we het volste vertrouwen in hem hebben, hoeven we niet eens te geven. Dat hebben we een jaar geleden gedaan: welk sterker signaal kan je geven dan een trainer voor de lange termijn vastleggen? Dat engagement geldt in goede en kwade dagen. Op momenten als deze kunnen we tonen hoe sterk we samen zijn. Te beginnen komende zondag in Mechelen. In België is geen enkele wedstrijd makkelijk . Iedereen kan hier van iedereen winnen.”

Een bewogen wintermercato

Het verhaal is ondertussen gekend. Ieder seizoen moeten er jongens verkocht worden om financieel gezond te blijven. “Dat is een oefening die ik als huisvader moet maken.”, aldus De Condé. “Het is jammer en vervelend dat de transfer van Munoz in de winter moest plaatsvinden. Maar aan de deal op zich houd ik geen slecht gevoel over. Dani is er bijna 28, heeft hier 3,5 jaar lang alles gegeven en kon via ons zijn droom waarmaken om in de Premier League te voetballen. Hij heeft zich ook nooit misdragen. Hij trainde enkele dagen niet, omdat het hem mentaal en fysiek niet meer lukte. Die jongen zat op de dag dat zijn transfer in de loop van de vooravond rond geraakte vanaf ’s middags op de derde verdieping op een krukje op het verlossende nieuws te wachten. Hij had al enkele dagen niet meer geslapen. Ik neem hem niks kwalijk.”

“Met het vertrek van Munoz moest snel geschakeld worden. Preciado en Carstensen moesten we laten gaan omdat Munoz hun blokkeerde. Met de transfer van Nkuba blijven we onze filosofie trouw, ook hij is een jonge rechtsachter met heel veel offensieve impulsen. En bovendien Belg. De transfer van Sobol is dan weer een financiële kwestie. Idealiter hadden we iemand van Jong Genk laten doorstromen, maar op die posities was dat nog niet mogelijk.”

Foto: Dominique Vaes

Al blijft geduld wel het sleutelwoord volgens De Condé. Sommige jongens die in de zomer gehaald zijn, zijn op dit moment nog geen basisspeler. “Dat is eigen aan onze manier van werken. Wie af en toe een training meepikt, zal zien dat het niet de vraag is of, maar wel wanneer bijvoorbeeld het enorme potentieel van Bonsu Baah tot uiting komt. Er zijn hier genoeg voorbeelden van spelers die een jaar of anderhalf jaar nodig hadden. Het rodekaartenverhaal heeft hem in het begin van dit seizoen ook een rake tik gegeven, die een tijd heeft nagezinderd.”

“Spelers uit Jong Genk laten doorbreken moet op korte termijn de ambitie zijn”

Bij Jong Genk staan er steeds meer spelers op de deur van de eerste ploeg te bonken. Zij beleven met 10 op 12 een gedroomde start in 2024. “We moeten gaan doorpakken met Jong Genk. Daar hebben de voorzitter en ik al veel gesprekken over gevoerd. olgend seizoen zullen sowieso enkele spelers van Jong Genk de stap naar de A-kern zetten. Het zal inhouden dat onze ploeg in 1B nog jonger wordt, want bij de huidige U18 zitten ook weer spelers, die de stap naar Jong Genk zullen zetten.”

Vooruitblik naar 2024-2025

Dimitri De Condé is echter nu al bezig met de samenstelling van de kern voor volgend seizoen. “Jongens als Sadick en McKenzie gaan dan hun laatste contractjaar in. Zij houden de boot af om voorlopig hun contract te verlengen. We hebben nog even tijd, maar blijven ze dat doen, dan zal er in de zomer een oplossing moeten komen. We laten niemand zijn laatste jaar ingaan.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here