Home Interview Ken Nkuba spreekt voor het eerst als speler van KRC Genk

Ken Nkuba spreekt voor het eerst als speler van KRC Genk

0
Ken Nkuba spreekt voor het eerst als speler van KRC Genk
Foto: Dominique Vaes

In Leuven maakte hij in het slot van de wedstrijd al zijn officiële debuut als speler van KRC Genk. Ken Nkuba wacht de belangrijke taak om Daniel Munoz te vervangen. In het verleden was Ken Nkuba echter een … spits. In een gesprek met Het Belang Van Limburg vertelt Nkuba meer over zijn transfer.

De glimlach van Ken Nkuba doet denken aan die van Ally Samatta: goedlachs en stralend. Zo staat de 22-jarige Nkuba ook in het leven. Nkuba is een Belgische verdediger met Congolese roots. Frans is dus zijn voertaal. “Ik ben Nederlands aan het leren”, aldus Nkuba.

Dinsdag zette hij zijn handtekening onder een contract tot 2028. Nauwelijks een dag later mocht hij al een eerste keer invallen. “Het is een droom om voor een club als Genk te tekenen, maar tijd om emotioneel te zijn was er niet. We waren net op achterstand gekomen, dus het enige wat ik wilde was het team helpen om die scheve situatie recht te zetten. Helaas is dat niet gelukt. Gelukkig krijgen we tegen Union al meteen een kans om ons te herpakken. Ik ben klaar om te starten, maar het is aan de coach om te beslissen wie speelt.”

De druk is alleszins groot. Daniel Munoz is niet iemand die je zomaar vervangt. “Druk voel ik niet echt. Toen ik hoorde van de Genkse interesse was ik er trouwens meteen van overtuigd dat dit de juiste stap zou zijn. Dit is een grote club, dat merk je aan alles. Ik ben er zeker van dat ik hier een betere voetballer ga worden. Dit was een kans die ik niet kon laten liggen. Weet je, ik had mijn zinnen na vorig seizoen eigenlijk al op een transfer gezet. Er was toen interesse uit Frankrijk.”

Terug helemaal fit

Een transfer kwam er vorig seizoen nog niet voor Nkuba. Een zware knieblessure gooide roet in het eten. “Het was enorm frustrerend om zo lang niet te kunnen voetballen. Uiteindelijk ben ik zo’n zeven maanden buiten strijd geweest. Maar dankzij God en met de steun van mijn echtgenote ben ik erin geslaagd om terug te keren. Ik voel me goed en ben topfit.”

Door die zware blessure miste Nkuba niet alleen een transfer maar ook het EK met de Belgische beloften smolt als sneeuw voor de zon. “Een grote teleurstelling .Zeker ook omdat de ploeg meteen uit het toernooi geknikkerd werd. Maar in het leven loopt nu eenmaal niet altijd alles zoals je het wil. Er komen nog wel kansen, daar ben ik zeker van. Ik droom ervan om ooit voor de Rode Duivels te spelen. Ik ben dan wel van Congolese origine, maar heb enkel de Belgische nationaliteit.”

Wel positief tijdens zijn zware blessure is het huwelijk van Ken Nkuba, alleen moest hij dat wel op krukken doorgaan. “Gelukkig is alles kunnen doorgaan. Alleen ben ik op krukken in het huwelijksbootje gestapt. Dat was wel bijzonder, maar we hebben ons goed geamuseerd en er een mooi feest van gemaakt. Tijdens onze openingsdans heb ik gedaan wat ik kon met die krukken, maar makkelijk was dat niet. Ook de keuze van mijn rugnummer heeft de maken met onze trouw. Ik heb het nummer gekozen omdat ik op 27 mei 2023 met haar getrouwd ben. Het is een ode aan die datum. We zijn enorm gelukkig samen, zij is de vrouw van mijn leven. Hierdoor scoor ik weer wat punten bij haar.”

In de jeugd een spits

In de Belgische jeugdreeksen werd Nkuba echter als spits uitgespeeld. “Ik ben in de jeugdreeksen altijd een echte nummer 9 geweest en was ook spits toen ik mijn eerste profcontract tekende bij Charleroi. Uiteindelijk ben ik dan onder coach Edward Still naar de rechterflank verhuisd. Maar dat maakte voor Jacky Mathijssen, coach van de Belgische beloften, niet uit. Hij bleef me ook daarna graag als aanvaller opstellen. Maar als ik mag kiezen is mijn favoriete positie toch rechtsachter. De overgang naar een viermansverdediging zal wel even wennen worden, maar samen met de Genkse staf ga ik er alles aan doen om de nieuwe principes zo snel mogelijk onder de knie te krijgen.”

Foto: Dominique Vaes

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here