Home Nieuws Een blik achter de schermen van onze video-analisten Peter Persoons en Jan Boden

Een blik achter de schermen van onze video-analisten Peter Persoons en Jan Boden

0
Een blik achter de schermen van onze video-analisten Peter Persoons en Jan Boden
Foto: Dominique Vaes

Video analisten, ze worden steeds belangrijker in het huidige voetbal. Peter Persoons, actief sinds 2015, en Jan Boden, sinds vorig seizoen, verzorgen de analyses voor de eerste ploeg. Ze maken dagelijks beelden van de trainingen met een drone. “Nog voor de spelers gedoucht zijn worden ze al geconfronteerd met hun beelden”, aldus Peter Persoons aan Het Belang Van Limburg.

Bij de start van de voorbereiding op dit seizoen kreeg de technische staf versterking uit de lucht. Videoanalist Peter Persoons filmt de meeste trainingen met een drone, de beelden worden dubbel gebruikt door de technische staf. Vorig seizoen werd alles nog met een camera gedaan.

“Zeker bij tactische trainingen en wedstrijdvormen geven de dronebeelden heel duidelijk weer wat er goed loopt en waar moet worden bijgestuurd”, zegt Jan Boden. “Zo kan er zeer gericht gewerkt worden.”

Na iedere training staan de beelden meteen klaar zodat de spelers snel feedback krijgen. “Wij kennen de insteek van elke training en weten naar welke info de coaches op zoek zijn. Nog voor het douchen kunnen de spelers met bepaalde beelden over bijvoorbeeld de manier van omschakelen geconfronteerd worden.”, aldus Peter Persoons. Andere beelden worden nog bijgehouden voor de wedstrijdvoorbereidingen.

Ook in Benidorm is de drone mee. “De blauwe hemel zorgt voor heldere beelden. Bij regenweer zijn ze vaak onbruikbaar. Ook een stevige wind kan een spelbreker zijn. Maar het is vooral een voordeel dat we hier in Benidorm onbeperkt kunnen vliegen. Dat is in Genk niet altijd het geval. Door de nabijheid van het vliegveld van Zwartberg moeten we steeds toelating vragen om onze drone te laten opstijgen. Soms moet het toestel aan de grond blijven.”

Jan Boden als versterking

Peter Persoons is al sinds 2015 onder Peter Maes full time in dienst als video-analist. Sinds vorig seizoen kreeg hij versterking van Jan Boden, die aan de slag was bij KV Mechelen en dus een oude bekende was van Wouter Vrancken. “Alleen was dat niet vol te houden, je merkt ook bij andere topclubs dat er heel veel tijd en mankracht worden uitgetrokken voor het analysewerk. De aanpak van Wouter vergt namelijk veel knip- en plakwerk. Het fijne aan de manier van werken van Wouter Vrancken is dat de volledige staf erbij betrokken is. Iedereen is vrij om dingen aan te brengen. Als Guy Martens bijvoorbeeld iets opvalt bij de keeper van de tegenpartij dan nemen we dat mee in onze briefing voor de spelers.”

Boden zelf heeft zich de overstap naar Limburg ook nog geen moment beklaagd. “Deze staf hangt enorm fel aan mekaar. Ik ben op zijn vraag ingegaan omdat ik vooral dat groepsgevoel miste. Als je ziet hoe we hier op de stage samenwerken en iedereen daaraan ook nog eens veel plezier beleeft, dan begrijp je wat ik bedoel.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here