Home Nieuws Konstantinos Karetsas voor het eerst mee op winterstage

Konstantinos Karetsas voor het eerst mee op winterstage

0
Konstantinos Karetsas voor het eerst mee op winterstage
Foto: Dominque Vaes Foto: PSMETS

Zaterdag stapt de delegatie van KRC Genk het vliegtuig op richting Benidorm, waar het de jaarlijkse winterstage doorbrengt. Door afwezigheden van Alieu Fadera, Bilal El Khannouss, Joseph Paintsil en Joris Kayembe mogen er maar liefst zeven (!) spelers van Jong Genk de selectie vervoegen. Het grootste talent ervan is ongetwijfeld Kos Karetsas. “We moeten de deur openhouden voor jonge spelers”, aldus Head of Football Dimitri De Condé aan Het Laatste Nieuws.

Josué Kongolo, Brad Manguelle, Kamiel Van De Perre, Thomas Claes, Konstantinos Karetsas, Christian Akpan en Noah Adedej-Sternberg zijn de jongeren die hun ogen te kost mogen geven en een week lang mogen meetrainen met de eerste ploeg. Eén van de uitblinkers van Jong Genk dit seizoen is de nog maar net 16-jaar geworden Karetsas. Kos werd ongeveer een jaar geleden teruggehaald van Anderlecht. Sindsdien wordt hij veelvuldig in de gaten gehouden. Karetsas scoorde dit seizoen al knappe doelpunten tegen Oostende, Dender en Anderlecht. Zijn goals werden al regelmatig gedeeld op sociale media.

Dimitri De Condé beaamt de hype rond de Griekse Belg: “Sinds zijn overgang vorig jaar staat Kos heel veel in de picture. Dan moeten we hem als club daar tegen beschermen. Deze jongen is nog altijd maar 16 jaar. We krijgen steeds meer de vraag of hij de vervanger wordt van El Khannouss. We moeten die jongen geen extra druk op leggen. Ik wel hem nog niet de één op één vervanger noemen maar het vertrouwen is er zeker en vast. De deur staat daardoor zeker open voor hem. Deze stage is een uitstekende kans, net als voor de andere jongeren. Het is belangrijk dat er stap voor stap gewerkt wordt.”

Medische terugval

De laatste weken kende Karetsas een medische terugval. Hierdoor miste hij verschillende wedstrijden voor Jong Genk. “Op die leeftijd is dat niet abnormaal voor zo’n jongen. De belastbaarheid moet je in de gaten houden. Al staat hij fysiek zeker in orde. Het is de bedoeling dat Kos dit seizoen voornamelijk de wedstrijden bij Jong Genk zal blijven afwerken. Of hij misschien een invalbeurt maakt bij de eerste ploeg is de keuze van Wouter met zijn staf. Je zou hem zeker bij een 2-0 of 3-0 voorsprong minuten kunnen geven. Timing is daar iets heel belangrijks bij. Als hij er graag een jongere bij wilt om minuten te geven in dat soort wedstrijden mag hij dat zeker laten weten”.

Veel talent mee op stage

Al is Karetsas niet de enige die indruk maakt voor De Condé. “Er zit veel talent in de kern van Jong Genk. Dat is ook nodig. We hebben niet voor niets veel ingezet op het project in 1B. Peter Croonen heeft hard gepleit voor beloftenteams in 1B. Het ondersteunen van twee professionele ploegen kost veel geld voor ons als club, maar dit is wel de club die we als Genk willen zijn. Het draait wel nog altijd om het willen winnen van wedstrijden. Dat mag niet ondergeschikt zijn aan ons DNA of ons jeugdbeleid. De plaatsen zullen duur blijven.”

“De andere jongens die mee op stage zijn hebben ook zeker het talent om op een dag aan de overkant te spelen”, aldus De Condé. “Met Claes en Van De Perre hebben we twee middenvelders met een groot loopvermogen. Kongolo en Manguelle, twee centrale verdedigers, zijn wild gegeerd in Europa. Akpan is dan weer enorm polyvalent en kan verrassen daardoor. Als club hebben we vooral middenvelders en aanvallers gelanceerd de afgelopen jaren. Het zou mooi zijn ook eens centrum verdedigers te laten doorstromen. Kongolo en Manguelle hebben daar zeker de kwaliteiten voor. Sternberg kwam in de zomer pas over van Duitsland. Hij bezit over een mooie techniek maar moet leren efficiënter te worden. In deze stage kan hij daar zeker een stap voorwaarts in zetten.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here