Home Interview “Tevreden als we na Nieuwjaar nog in top zes staan” aldus Joris Kayembe

“Tevreden als we na Nieuwjaar nog in top zes staan” aldus Joris Kayembe

0
“Tevreden als we na Nieuwjaar nog in top zes staan” aldus Joris Kayembe
Foto: Dominique Vaes

Hij maakte begin dit seizoen de overstap van Charleroi naar KRC Genk. Met 19 wedstrijden op de teller waarin hij twee keer scoorde en één assist afleverde komt hij steeds meer aan de oppervlakte. In een openhartig gesprek aan huiskrant Het Belang Van Limburg vertelt Joris Kayembe over zijn eerste maanden, de huidige prestaties en een eventuele selectie voor de Afrika Cup.

Het rotatiesysteem van Wouter Vrancken

Tegen Kortrijk neemt Joris Kayembe hoogstwaarschijnlijk de plek weer in van Gerardo Arteaga op de linksachter. Beide spelers wisselen elkaar af in het rotatiesysteem van Wouter Vrancken. “Als speler is dat niet altijd even gemakkelijk. Je wilt natuurlijk een reeksje neerzetten. Maar iedereen weet dat we een ruime en sterke kern hebben en dat elke speler speelminuten nodig heeft. Ik maak er dan ook absoluut geen probleem van. De concurrentie is groot, dat hoort bij een topclub en houdt iedereen scherp.”

Over zijn eigen prestaties kan Joris Kayembe tevreden terugblikken. “Er was in het begin van het seizoen een beetje kritiek en die was ook terecht. Ik heb even tijd nodig gehad om me aan te passen, maar ik denk dat dat steeds beter lukt. Ik ben er zeker van dat de supporters snel de beste Joris Kayembe te zien krijgen. Ik voel me steeds beter, er komen nog mooie tijden aan.”

Verschil tussen Charleroi en Genk

Voor Joris Kayembe is KRC Genk de eerste allereerste topclub waar hij echt aan spelen toekomt. “Ik merk wel een groot verschil tussen beide ploegen. De kwaliteit van de kern, en het professionalisme. Het niveau ligt hier gewoon hoger en er wordt zowel door het bestuur als door de fans meer verwacht. Ik voel me hier zeer goed. Ik ben in een heel fijne groep terechtgekomen en had niets beters kunnen wensen.”

Foto: Dominique Vaes

“Ik weet niet of we tevreden kunnen zijn met ons seizoen tot nu toe”

“Voorlopig is het een seizoen met ups en downs. We liggen eruit in de beker en ook Europees zijn we uitgeschakeld, dan kan je uiteraard niet helemaal tevreden zijn. Natuurlijk hadden we voor het seizoen op meer gehoopt. Maar we voetballen goed en kunnen in de competitie nog steeds mooie dingen bereiken. Het heeft geen zin om stil te staan bij wat voorbij is.”

Nog drie wedstrijden te gaan in 2023. Met Kortrijk, Anderlecht en Antwerp volgen er drie taaie klanten. “We moeten proberen ze allemaal te winnen, te beginnen met die wedstrijd tegen Kortrijk. Daarin moeten we absoluut de drie punten pakken. Dat wordt niet gemakkelijk, ook al heeft Kortrijk na het ontslag van Glen De Boeck nog geen nieuwe trainer. De doelstelling is om na Nieuwjaar nog steeds in de top zes te staan.”

Misschien naar de Afrika Cup

De kans bestaat dat KRC Genk het in januari en februari zonder Joris Kayembe moet doen. “De kans is er inderdaad dat ik opgeroepen wordt voor de nationale ploeg (Congo-Kinshasa). Een officiële selectie heb ik nog niet. Het zou heel leuk zijn om erbij te zijn, want ik heb het toernooi nog nooit gespeeld. We zitten in een zware groep met het Tanzania van Ally Samatta en het Marokko van Bilal El Khannouss. Ik praat er regelmatig over met Bilal. Marokko is voor mij sowieso favoriet voor de eindwinst. Ze zijn zo sterk… Kijk maar naar wat ze vorig jaar op het WK gepresteerd hebben. Maar wij gaan ons best doen en willen zo ver mogelijk geraken. In zo’n toernooi is alles mogelijk. Het is jammer dat ik dan wel een aantal wedstrijden zou moeten missen in de competitie, maar voor ons blijft het een eer om voor de nationale ploeg te spelen. Het tijdstip is niet ideaal maar we gaan er volledig voor.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here