Home Nieuws Columns Column: Bilal El Khannouss wordt meer en meer leider binnen KRC Genk

Column: Bilal El Khannouss wordt meer en meer leider binnen KRC Genk

0
Column: Bilal El Khannouss wordt meer en meer leider binnen KRC Genk
Foto: Dominique Vaes

Exact een week geleden werd aangekondigd dat Bilal El Khannouss vanaf heden met het rugnummer 10 op zijn rug zal spelen. Hierin treedt hij in de voetsporen van clubiconen zoals Josip Skoko en Ally Samatta. Bilal El Khannouss zijn debuutseizoen was om van te smullen. Met een contractverlenging besloten hij en zijn entourage om nog minstens één jaar te knallen in Genk. Dit seizoen volgt de bevestiging voor El Khannouss, die zowel tegen STVV als Club Brugge bepalend was met een doelpunt.

Met 2 doelpunten op 2 wedstrijden en een assist tegen Fiorentina lijkt Bilal El Khannouss de volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten: statistieken opkrikken. Een voetballer als Bilal El Khannouss is geboren om met het nummer 10 op zijn rug te spelen. Hij is de nieuwe patron op het middenveld en is niet meer weg te denken uit de Genkse elf. Zowel op als naast het veld is Bilal El Khannouss steeds meer leider. De manier hoe hij na zijn doelpunt afgelopen weekend het publiek opzweepte om volledig achter de ploeg te staan was indrukwekkend. Ook in de media is Bilal El Khannouss steeds vaker de persoon die het komt uitleggen tijdens de rust of na de wedstrijd. Hij schuwt zijn verantwoordelijkheid niet en spreekt steeds over het ploegbelang en de winnersmentaliteit die er in de ploeg heerst.

Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de Marokkaanse voetbalbond

Johan Cruijff zei het ooit eens: “Voetbal is simpel. Maar simpel voetballen blijkt vaak het moeilijkste wat er is”. Laat Bilal El Khannouss hier nu net in slagen. Iemand die Bilal El Khannouss al sinds lang volgt is Chris Van Puyvelde, technisch directeur van de Marokkaanse voetbalbond. Hij vertelde aan Het Laatste Nieuws meer over de ontwikkeling die Bilal El Khannouss doormaakt. “Bilal is een jongen die weet van wat hij komt en welke ontwikkeling hij heeft moeten doormaken. Hij heeft hard moeten vechten om te staan waar hij vandaag staat. Bij Anderlecht waren er twijfels of hij het ooit zou maken als profvoetballer. Nu is hij al een jaar lang basisspeler bij één van de topclubs in België”, aldus Van Puyvelde.

“Dat Bilal El Khannouss zich steeds meer als een leider profileert verbaast me niet. Hij is iemand die leeft voor zijn sport. Ik heb gezien hoe snel hij zich integreerde binnen de Marokkaanse nationale ploeg tijdens het WK. Hakimi is nu één van zijn beste vrienden. Weet je, hij zakte een tijdje geleden af naar de U23 voor de Afrika Cup te spelen. Dit werd georganiseerd in Marokko. De stadions zaten volledig vol. We wonnen het toernooi met Bilal als belangrijke speler. Nog geen drie weken later ging Bilal met onze bondscoach een presentatie geven aan de U16 en de ouders van de spelers over de werking van Marokko, het toekomstperspectief, over zijn eigen perspectief. Dat is grote klasse op die leeftijd. Hij is nu al een ambassadeur voor zijn land.”

Foto: Dominique Vaes

“Bilal krijgt steeds meer verantwoordelijkheid”, aldus Wouter Vrancken

“Het is eigenlijk niet te vatten wat er voor Bilal het afgelopen anderhalve jaar is gebeurd”, aldus coach Wouter Vrancken aan HLN. “Bilal kan die gebeurtenissen wel plaatsen. Hij is volwassen genoeg om daar mee om te gaan. De aandacht stijgt hem niet naar het hoofd. Hij is een rustige en koele jongen”. Chris Van Puyvelde vindt Bilal een ‘passionele leider’. “Dat is iets dat typisch is voor Zuiderse volkeren. Bilal is iemand die fier is op waar hij vandaan komt. Je ziet dat zijn passie voor het spelletje en zijn mentale sterkte een voordeel zijn. Hierdoor wordt hij week na week beter. Hij is fier om voor ‘zijn Genk’ te spelen. Dat zag je tegen Sint Truiden opnieuw na een 0-3 achterstand. Het publiek pikte die achterstand niet. In plaats van dat je als speler in schelp kruipt, was dit voor Bilal een stimulans om opnieuw recht te staan, om er voor te knokken. Hij heeft een goede ingesteldheid. Dit werkt aanstekelijk op zijn ploegmaats. Bilal kan nergens beter zitten dan in Genk. In deze club zal hij geen stappen overslaan”.

Sinds het vertrek van Mike Trésor is Bilal El Khannouss steevast de eerste om een stilstaande fase te trappen. En met succes, dat werd bewezen tegen Fiorentina waarin hij de bal op het hoofd van Mark McKenzie voorzette. Van Puyvelde ziet dat hij hierdoor een volgende stap zet: “Hij moet zijn statistieken opkrikken, en in die volgende fase zit hij nu.” Dat is ook iets wat Wouter Vrancken ziet: “Bilal kent perfect zijn werkpunten. In de zone van de waarheid moet hij koelbloediger worden. Hij leert zijn talent en stats combineren. Als hij dit kan doen is hij de perfecte speler. Pas dan kan hij een volgende stap in zijn carrière zetten.”

Bilal El Khannouss: “Ik weet dat er met een vergrootglas naar mij gekeken wordt”

Dat alle ogen vanaf nu op hem gericht staan geeft Bilal El Khannouss zelf geen extra druk. “Dat is normaal. Alles wordt nu uitvergroot en ze gaan op alles wat je doet letten. Dat schrikt me niet af. Zolang ik mijn best blijf doen komt het wel goed. Uiteindelijk krijgt iedereen met kritiek te maken, maat dat schrikt me niet af. Ik luister niet naar de buitenwereld. Ik moet alleen naar mezelf kijken want uiteindelijk ben ik het zelf die het op veld zal moeten laten zien.”

Foto: Dominique Vaes

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here