Home Nieuws Matchdays 100 wedstrijden voor Joseph Paintsil: “Ik ben fier op mijn lange staat van dienst bij deze club”

100 wedstrijden voor Joseph Paintsil: “Ik ben fier op mijn lange staat van dienst bij deze club”

0
100 wedstrijden voor Joseph Paintsil: “Ik ben fier op mijn lange staat van dienst bij deze club”
Foto: Dominique Vaes

Zondagavond in Waregem staat er voor Joseph Paintsil een jubileumwedstrijd op het programma. Dan speelt Joske zijn honderdste wedstrijd voor KRC Genk. In een interview aan Het Belang van Limburg kijkt hij terug op de afgelopen jaren en zijn sterke seizoensstart.

Joseph Paintsil, een man van weinig woorden maar van veel daden. Antwoorden doet hij het liefst op het veld, met zijn voeten. Met twee goals in negen minuten tijd had Joske een belangrijk aandeel in de overwinning tegen KAS Eupen. “Ik was opgelucht, omdat ik nog op zoek was naar mijn eerste van dit seizoen. Uiteraard denk je dan aan die hattrick, maar ik ben niet bewust op zoek gegaan naar eigen succes. Ik eindig liever een plaats hoger in het klassement dan een doelpuntje meer of minder.”

Foto: Dominique Vaes

Snelheid

De doelpunten die Paintsil afgelopen weekend scoorde zijn de goals die hem typeren als voetballer: met zijn snelheid diep lopen en beheerst afwerken. “Ik zag dat er veel ruimte lag in de rug van de tegenstander en dan kan ik schade aanrichten met mijn sprintsnelheid. Dat weten mijn ploegmaats ook. Als ze me op die manier kunnen lanceren, dan zijn er weinigen die me nog terughalen.” Zo is Paintsil misschien wel dé snelste speler in de Belgische competitie: “Dat weet ik niet zeker … maar ik kan me ook niet meteen een sprintduel herinneren dat ik verloren heb. Ito was ook wel heel snel. Net als Amuzu van Anderlecht. Maar wie de snelste is, weet ik ook niet.“

Snelheid zit in de genen van de familie van Paintsil, iets wat hij vooral aan zijn papa te danken heeft: “I got lucky. Mijn vader was een getalenteerd voetballer en mijn moeder was een atlete. Ik ben altijd snel geweest, maar toch ben ik pas later in mijn opleiding omgevormd tot een aanvallende speler. Daarvoor was ik een verdediger, op de flank of centraal, die werd uitgespeeld tegen snelle spitsen.”

Wouter Vrancken

Door het vertrek van Ito en de blessure van Oyen krijgt Joseph Paintsil nu meer dan ooit de kans van trainer Wouter Vrancken, die duidelijk laat merken in hem te geloven: “Het is een coach die heel goed is in de omgang met zijn spelers. Hij geeft ons vertrouwen. Zo vindt hij het bijvoorbeeld niet erg als een aanvaller de bal eens verliest tijdens een actie. Hij moedigt ons aan om te blijven proberen tot het wel lukt.”

Zo legt Paintsil als eens de vergelijking met oud-succescoach Philippe Clement: “Het is de offensieve speelstijl die me ligt. Zijn kijk op het voetbal en de manier waarop hij ons laat spelen doet me heel hard denken aan mijn eerste seizoen in Genk onder Philippe Clement. Het seizoen dat we kampioen zijn geworden. Door constant in beweging te zijn is het voor tegenstanders heel moeilijk om ons van de bal te houden. Zo creëren we ruimtes voor elkaar en daar profiteren we allemaal van.”

Laat het duidelijk zijn dat er met Vrancken een coach staat die zijn spelers vertrouwen geeft door er mee te praten, een echte people-manager. Ook wanneer er fouten gemaakt kunnen worden. Iets waar Paintsil van kan getuigen na zijn strafschop fout in de allerlaatste minuut op Jan-Breydel: “In het begin voelde ik me verantwoordelijk voor die nederlaag. Maar na een gesprek met de coach heb ik dat een plaats kunnen geven. Volgens hem had iedereen hetzelfde kunnen overkomen. Niemand nam mij iets kwalijk. Ik behield zijn vertrouwen en heb hem kunnen bedanken met een assist en twee goals in onze laatste twee wedstrijden.”

Foto: Dominique Vaes

100 wedstrijden

Zondag trekt Paintsil dus al voor de honderdste keer het truitje aan van KRC Genk, iets waar hij nog niet bij stil stond: “Ik zoek nooit mijn statistieken op. Honderd is ook maar een nummer hé. De drie punten zondag zijn veel belangrijker.” In de 99 wedstrijden die Paintsil al speelde startte hij 50 keer in de basis en viel hij 49 keren in: “Ik vind het mooi verdeeld. Dat is voetbal. Soms speel je, soms speel je niet. Ook al zit je soms op de bank, dat wil niet zeggen dat je niet goed genoeg bent. Het betekent dat je klaar moet zijn als je je kans krijgt. De concurrentie was ook niet mals met Ito, Trossard en Bongonda. Ik ben trots dat ik met deze namen heb mogen samenspelen. Dit maakte me ook niet onzeker. Ik weet dat ik de afgelopen jaren ook al vaak belangrijk ben geweest. Misschien niet altijd als basisspeler, maar ook als invaller kan je het verschil maken.”

Concurrentie kreeg Paintsil niet klein want tot op vandaag is hij nog altijd een speler van KRC Genk, al had hij niet gedacht hier vier seizoenen lang te verblijven: “Ik voel me goed hier. Ik doe wat ik kan om de club te helpen. En ik ben hier ook gelukkig, want anders was ik nooit zo lang gebleven. Toen ik in 2018 mijn contract tekende was het plan om hier twee of drie jaar te blijven. Maar het leven laat zich niet voorspellen. Zeker niet in het voetbal. Nu ben ik vooral fier op mijn lange staat van dienst bij deze club.”

Het WK

In november staat ook voor Joseph Paintsil het WK voor de deur met Ghana. Sinds de wedstrijd thuis tegen West Ham staat hij weer op de radar van de bondscoach: “Het was mijn beste wedstrijd ooit voor Genk, daardoor ben ik terug gekomen bij de nationale ploeg.” Door de vele speelminuten hoopt Paintsil ook een definitieve plek te veroveren in de WK-selectie: “Op dit moment is dat mijn grootste motivatie om te blijven spelen en te blijven scoren. In een carrière krijg je misschien één of twee kansen om een WK te spelen. Die wil ik grijpen. Ik wil mijn land vertegenwoordigen op het hoogste niveau en tonen aan de wereld wat ik kan. Hopelijk komt het zover.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here