Home Nieuws Aziz Ouattara spreekt voor het eerst: “Naar Genk komen zijn 2 stappen vooruit”

Aziz Ouattara spreekt voor het eerst: “Naar Genk komen zijn 2 stappen vooruit”

0
Aziz Ouattara spreekt voor het eerst: “Naar Genk komen zijn 2 stappen vooruit”
GENK BELGIUM - 07 January 2022, Mohammed Aziz Ouattara presented as a new player of KRC Genk in the presence of Dimitri De Conde sports & Erik Gerrits on January 7, 2022 in Genk, Belgium, 7/01/2022 ( Photo by Boumediene Belbachir / Photonews

De enige inkomende transfer in de wintermercato is die van defensieve middenvelder Mohammed Aziz Ouattara. De altijd nog maar 21-jarige Defensieve middenvelder uit Ivoorkust traint nog maar een goede week mee maar maakt toch al indruk op coach Bernd Storck. Dat werd beloond met een plek op de bank tegen leider Union. Speelminuten krijgen is zijn volgende doel. In een interview met huiskrant Het Belang Van Limburg spreekt de goedlachse Ivoriaan voor het eerst.

ASEC Mimosas Abidjan

Mohammed Aziz Ouattara is afkomstig uit Abobo, een buitenwijk in het noorden van Abidjan. Hij werd er echter al snel opgemerkt door enkele topscouts uit eigen land: Ik speelde bij een kleinere club bij de U16 en werd in de lokale competitie ontdekt door één van de scouts van ASEC. Dat is het doel van iedere jonge voetballer om er ooit terecht te komen. Ik mocht er op proef gaan en kreeg al snel een voorstel om aan te sluiten bij de club. School combineerde ik vanaf mijn zestiende van maandag tot zaterdagmiddag, samen voetbal op de academie. Het weekend mocht ik thuis doorbrengen.”

ASEC is ook de ex-ploeg van oud-clubicoon Didier Zokora, helemaal geen onbekende voor Aziz, zo vertelde hij aan HBVL: “Zokora is een hele grote meneer, hij was jarenlang international bij Ivoorkust. Maar ook spelers als Yaya Touré en Aruna Dindane genoten hun opleiding bij ASEC, in België zal iedereen hen wel goed kennen. ASEC is gewoon één van de topclubs in West-Afrika.”

Hammarby

Er drong zich al snel een volgende stap op in de nog prille carrière van Ouattara. Hij maakte een transfer naar het Zweedse Hammarby, al had hij oorspronkelijk die keuze niet zelf gemaakt: “Het was van de club. Er werd me gevraagd of ik open stond voor een transfer. Dat kwam omdat een scout van Hammarby me aan het werk had gezien op een hoog aangeschreven internationaal toernooi voor U18 in Marokko. Natuurlijk stond ik ervoor open, profvoetballer worden in Europa was mijn grote droom.”

Een plaats vinden binnen de eerste ploeg was geen evidentie voor Aziz. Eerst volgde er een uitleenbeurt aan derdeklasser Frej Täby, een satellietclub van de Zweedse eersteklasser: “Het is eigenlijk een soort B-elftal van het eerste team. Ik trainde intussen met de A-kern en kreeg op die manier tijd om me te ontwikkelen. Ook in het tweede seizoen duurde het even vooraleer ik volledig mijn kans kreeg bij Hammarby. De vorige coach hield vast aan zijn ervaren spelers, ik moest me tonen tijdens invalbeurten. Maar na een trainerswissel kreeg ik deze zomer vol mijn kans van de nieuwe coach Milojevic.”

Conference League

Die kans greep Aziz met beide handen. Zo zorgde hij bijna voor de uitschakeling van FC Basel maar tijdens strafschoppen liep het mis voor Hammarby en Ouattara: “We overleefden twee rondes en stonden in de play-offs tegenover Basel. Ik scoorde in de verlengingen van de terugmatch. Het stadion ging volledig los, het mooiste moment tot nu toe in mijn carrière. Ook al omdat ik niet zo heel vaak scoor, natuurlijk. Ik ben een defensieve middenvelder, maar kan ook achteraan spelen. Centraal maar als de trainer dat wil, speel ik ook rechtsachter. Jammer genoeg scoorde Basel nog tegen en verloren we de strafschoppenreeks.”

Aziz stond al langer op het Genkse lijstje maar de wedstrijd tegen Basel zorgde ervoor dat ook andere ploegen achter de diensten hengelde van de Ivoriaan. Zo was er ook sprake van een overgang naar het Midden-Oosten maar dat zei Ouattara maar weinig: “Vooral Al Ain uit Abu Dhabi drong aan en was concreet. Financieel was het een heel aantrekkelijke aanbieding, maar ik vind mezelf nog te jong om puur voor het geld te kiezen. Ik wil een carrière uitbouwen in Europa en daarvoor was Genk de perfecte volgende stap. Kijk naar Aidoo, die van Hammarby naar Celta de Vigo in La Liga trok, met Genk als tussenstation. Ook de manier van voetballen trok me aan.”

KRC Genk

Een overeenkomst werd bereikt en Aziz tekende een contact voor vier en een half seizoen. Hij kwam in België echter meteen aan met een coronabesmetting: “Ik wil me hier graag tonen vanaf de eerste minuut. Daarom was het jammer van die positieve covidtest. Niet dat ik erg ziek was. Had het aan mij gelegen, dan had ik gewoon doorgetraind. Ik laat me niet snel afschrikken, mentaal ben ik sterk.”

De eerste trainingen zijn inmiddels achter de rug en een verschil in intensiteit merkte Aziz ook al op: Het grote verschil met Hammarby is dat iedereen hier de rust bewaart onder druk. Er wordt altijd verzorgd opgebouwd, geen enkele bal wordt zomaar weggetrapt. Ook al ligt het tempo hoger. Ik zie deze overgang als minstens twee stappen vooruit. Maar ik hou wel van die uitdaging, dit is de reden waarom ik voor Genk heb gekozen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here