Home Nieuws Jeugd “Ik wil mijn grote broer Ally Samatta trots maken”

“Ik wil mijn grote broer Ally Samatta trots maken”

0
“Ik wil mijn grote broer Ally Samatta trots maken”
GENK, BELGIUM - JULY 7 : John Kelvin of Genk during the Jupiler Pro League match KRC Genk and Kas Eupen as prior of the jupiler pro league 21- 22 on July 07, 2021 in Genk, Belgium, 7/07/2021 ( Photo by Philippe Crochet / Photo News

In juli tekende Kelvin John een contract bij KRC Genk voor drie seizoenen met een optie met twee seizoenen verlenging. Ondanks een eerste half jaar bij de beloften spreekt Kelvin zijn ambitie uit en wil hij zo snel mogelijk zijn plek bemachtigen binnen de A-kern. Het Belang Van Limburg sprak met hem in een interview.

Studies en voetbal

Het verhaal van Kelvin John is opmerkelijk. Zonder Genk-legende Ally Samatta was er van Kelvin John bij KRC Genk hoogstwaarschijnlijks geen sprake. Voor Kelvin was het al heel snel duidelijk dat hij maar één ambitie had: profvoetballer worden. Al zag vader John dat liever anders en wilde liever dat zijn zoon ging studeren. Het was uiteindelijke zijn tante die vader John overtuigde om in te gaan op de uitnodiging van één van de grootste voetbalacademies van het land.

Die voetbalacademie lag dus in Mwanza, op ongeveer 700 km van zijn geboortedorp Morogoro. Geen evidentie om voetbal en school te combineren maar Kelvin kreeg één jaar de kans om zich te bewijzen. Mwanza werd uiteindelijk een godsgeschenk voor de familie John: Kelvin kon er vier jaar blijven en werd zelfs opgeroepen voor de nationale jeugdploegen en mocht zelfs op 15-jarige leeftijd deelnemen aan de Africa Cup U17. Een toernooi dat zijn leven veranderd heeft want daar had hij iemand heel bijzonders leren kennen.

Ally Samatta

Niemand minder dan, toen al een fenomeen in Tanzania, Ally Samatta ontmoette hij toen. Kelvin trainde mee met de nationale ploeg en Ally Samatta nam hem onder zijn vleugels. Nonkel Samatta gaf één wijze raad aan Kelvin : ‘Als je scoort op de Afrika Cup, kan je in mijn voetsporen treden’. Wat gehoopt werd gebeurde ook, Kelvin scoorde tegen Nigeria en gaf twee assists. Clubs stonden voor hem in de rij maar Ally Samatta raadde hem maar één club aan: KRC Genk.

Een overstap naar Genk kon helaas echter nog niet op dat moment om de reden dat je pas op 18-jarige leeftijd een contract kan tekenen omdat je niet uit een EU-land komt. Daarom zette John eerst stappen bij een voetbalacademie kort bij Leicester, de Brooke House College Football Academy. Hier verkreeg Kelvin een studiebeurs en werd hij de Engelse taal machtig, en kon zich aanpassen aan het weer, zo vertelde Kelvin aan HBVL:  “Ik ben wel blij dat ik die twee jaar in Engeland goed heb gebruikt om me aan te passen aan Europa. Ik herinner me dat ik bij één van de trainingen al na vijf minuten terug in de kleedkamer stond. Mijn tenen waren letterlijk bevroren. Ik was 30 tot 35 graden gewoon in Tanzania, het werd in Mwanza nooit kouder dan 20 graden.”

KRC Genk

Het doel voor Kelvin was duidelijk: naar KRC Genk gaan. Toen hij achttien werd kwam de overstap er enkel. Het enige minpunt was dat Ally Samatta jammer genoeg niet meer actief was binnen onze club. Geen groot probleem volgens Kelvin: “Hij hield me voor dat dit de juiste club voor me was. Dat blijkt nu ook.”

Na een paar weken mee te trainen met het eerste team volgde een stapje terug naar de beloften. Een afspraak die op voorhand al vastlag om de integratie vlotter te laten verlopen: “Het was belangrijk om geen stappen over te slaan. Omdat ik niet van de grootsten ben, hebben ze me omgevormd van centrumspits tot rechtsbuiten. Maar ik kan ook op links, diep of als schaduwspits spelen. Die polyvalentie moet me meer kansen geven om speelminuten te maken. Ik heb zes mooie maanden achter de rug, we hebben niet één match verloren met de beloften. En de Youth League werd een onvergetelijke ervaring.”

Door de vele coronabesmettingen kreeg Kelvin terug zijn kans om mee te trainen met het eerste team en kennis te maken met Bernd Storck. “Ik hou wel van zijn aanpak. Hij heeft het me ook gezegd: ‘probeer je te manifesteren, wandel niet als een olifant over het veld’. Ik houd een goed gevoel over aan de voorbije weken, ben ook blij dat ik twee keer kon scoren in het onderlinge oefenduel tijdens de winterstop. Ik zal er alles aan doen om dit seizoen nog mijn eerste minuten te maken met de A-ploeg en mijn eerste goal mee te pikken.”

UEFA Youth League

De Genkse beloften spelen dit seizoen op een roze wolk. In de competitie wordt, na nog geen enkele nederlaag, de eerste plaats gedeeld met Anderlecht. In de Youth League werden FC Köln en MTK Budepast uitgeschakeld. In Keulen scoorde John twee keer en ontplofte zijn telefoon. Het nieuws verspreidde zich zeer snel tot in Tanzania waarbij zelfs de vicepresident Kelvin sinds die dag dagelijks belt. De volgende tegenstander is inmiddels Chelsea, een wedstrijd om naar uit te kijken.

Een selectie voor de A-ploeg van Tanzania is op dit moment nog niet aan de orde, aldus Kelvin aan HBVL: “We hebben beslist om alles op mijn ontwikkeling als speler te zetten, voortdurend op en af naar Afrika reizen, zou fysiek en mentaal te belastend zijn geweest. Binnenkort zal dat veranderen en zal ik sterk genoeg zijn om Genk en Tanzania te combineren.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here