Home Nieuws Dimitri De Condé: “Ik voel dat de groep wil doorgaan nu die beker binnen is. Waar dat eindigt weet ik niet.”

Dimitri De Condé: “Ik voel dat de groep wil doorgaan nu die beker binnen is. Waar dat eindigt weet ik niet.”

0
Dimitri De Condé: “Ik voel dat de groep wil doorgaan nu die beker binnen is. Waar dat eindigt weet ik niet.”
GENK, BELGIUM - APRIL 26 : Dimitri De Conde sports director of Genk pictured the day after winning the Belgian Croky cup. on April 26, 2021 in Genk, Belgium, 26/04/2021 ( Photo by Gregory Van Gansen / Photonews

Wie de beste technische directeur in de Belgische competitie is? Dat moet zonder twijfel Dimitri De Condé zijn. 3 prijzen op 24 maanden zijn straffe cijfers. Het ene kampioenenelftal is nog maar pas uit elkaar gevallen of er is alweer een nieuwe ploeg bij elkaar gekneed, en dat mede door uitstekend werk van Dimitri De Condé. In een gesprek met Het Laatste Nieuws blikt De Condé terug op die heftige periode.

Bekerzege

Eerst en vooral is Dimitri De Condé enorm trots dat de beker voor de vijfde keer in de Luminus Arena te pronken staat: “Er zijn maar twee prijzen te pakken in een seizoen, titel en beker. Wij hebben er één op zak. Ik voelde al langer dat die beker leefde, als je die viering op Anderlecht na de halve finale zag…Maar het dan ook afmaken, dat is het mooiste wat er is. En onderschat dat Europees voetbal ook niet, dat is echt een thema in de spelersgroep. Zeker voor die Zuid-Amerikaanse jongens”, aldus De Condé aan Kjell Doms van Het Laatste Nieuws.

De bekerwinst kan voor verschillende jongens dé manier zijn om nog een extra jaar hier te blijven en mee te werken aan nieuwe Genkse successen, iets dat DDC ook maar al te goed beseft: “Champions League of Europa League spelen geeft hen nog meer aanzien in hun thuisland.”

Champions Play Offs

Met de bekerzege zijn we als club al zeker van de laatste voorronde van de Europa League, met als vangnet de Conference League. Niets moet dus, al lijkt de spelersgroep daar niet van te willen weten. “Ik voel wel dat die groep wil doorgaan nu die beker binnen is. Waar dat eindigt weet ik niet.” De wederopstanding in de wedstrijd tegen Antwerp was er eentje op vlak van mentaliteit gecombineerd met kwaliteit. Dat zag ook De Condé: “Er zit nu een beleving in de groep die we moeten vasthouden, dat is in het verleden moeilijk gebleken. Ik heb het dan over willen winnen. De manier waarop de groep omging met die 3-2-nederlaag tegen Antwerp op de laatste speeldag van de reguliere competitie was mooi om te zien. Ze waren heel scherp voor elkaar. Zowel de reacties na nederlagen als de vieringen na overwinningen zijn nu veel intenser dan tijdens het kampioensjaar.”

Het keerpunt in de Antwerp was ook het bewijs dat er, in tegenstelling dat vele media willen doen uitwijzen, wel leiders aanwezig zijn in de kleedkamer: “Persoonlijkheid hebben is meer dan schreeuwen in de kleedkamer. Thorstvedt, Heynen, dat zijn persoonlijkheden, elk op hun eigen manier. Muñoz ook bijvoorbeeld, die straalt toch wat uit. Ito die in het laatste kwartier het verschil maakt na een moeilijke match, dat is óók persoonlijkheid. Na de nederlaag op Antwerp heeft de technische staf niets moeten toevoegen omdat die groep voor zichzelf had uitgemaakt ‘dit overkomt ons níet op de Heizel’.”

Een nieuwe titel wordt een moeilijk verhaal. De achterstand op Club Brugge bedraagt op dit moment te veel punten, al kan het in voetbal snel gaan. Dimi vertelde dat de spelersgroep voor het hoogst haalbare wil gaan: “Het verschil tussen Brugge en de rest is nog steeds extreem groot, maar die wedstrijd leeft wel. Het woord Champions League is hier al een paar keer gevallen in de kleedkamer. Wij willen die tweede plaats en dat betekent ook dat je de wedstrijd thuis tegen Club Brugge moet winnen. Misschien worden ze dan wel wat zenuwachtig en als er een kans komt, zullen wij er ook alles aan doen om die te pakken. Maar op 15 punten 8 punten goedmaken, dan moet het al heel gek lopen.”

De metamorfose

In een mum van tijd heeft de ploeg een geweldige metamorfose ondergaan. Iets dat niet simpel is in het midden van een seizoen, dat op ieder gebied er anders uit ziet dan een normaal seizoen. “We hebben nu een goed evenwicht gevonden. De stats van ons aanvallend trio zijn indrukwekkend, maar het plaatje is completer dan enkel die drie jongens voorin. We zijn minder voorspelbaar, het gevaar komt langs alle kanten. Ons middenveld staat goed nu, er is defensieve stabiliteit en zowel Muñoz als Arteaga zijn dominant op de flanken. Dat we die wedstrijd op Antwerp wonnen zonder Bryan Heynen, in mijn ogen onze belangrijkste speler, is een teken dat we groeien als team.”

“Het mentale gedeelte in voetbal is heel belangrijk, dat weet ik uit eigen ervaring. Elke wedstrijd opnieuw wíllen winnen, dat zit te weinig in onze club en dat krijg je er niet van de ene dag op de andere ingeslepen. De traditionele topclubs in België zijn het aan hun status verplicht om te winnen, winnen, winnen, elke week opnieuw. Dat is hier nog te weinig het geval en die lat moet omhoog. In alle geledingen van de club.”

Aan voetballende kwaliteiten was er geen gebrek, alleen werden ze niet getoond. Als het mentaal niet meezit zal het voetballend ook niet gaan meevallen. “Het mentale gedeelte in voetbal is heel belangrijk, dat weet ik uit eigen ervaring. Elke wedstrijd opnieuw wíllen winnen, dat zit te weinig in onze club en dat krijg je er niet van de ene dag op de andere ingeslepen. De traditionele topclubs in België zijn het aan hun status verplicht om te winnen, winnen, winnen, elke week opnieuw. Dat is hier nog te weinig het geval en die lat moet omhoog. In alle geledingen van de club.”

Winnaarsmentaliteit

Een gegeven dat De Condé er stilaan krijgt ingeslepen is de drang om te willen winnen, altijd en overal. Hierin vergelijkt hij de club met de werking van Club Brugge: “Als Club Brugge een jonge gast haalt, dan komt die toch ook niet met het idee dat Brugge zijn eindstation is? Maar die zal wel meegezogen worden in de cultuur van het willen winnen bij Club Brugge. Wij moeten daarin stappen zetten en dat doen we ook. En met leiders en profielen zoals dat van Kristian Thorstvedt maakt dat een stuk makkelijker. Iemand die hier symbool voor staat is Kristian Thorstvedt, voor het evenwicht op het middenveld wel. Kristian is heel beweeglijk, de ‘6’ en de ‘8’ van de tegenstander moeten hem constant in de gaten houden. Heynen is uitmuntend omdat Thorstvedt zo goed is, hij maakt de rest beter.”

De evolutie die Thorstvedt doormaakte is eentje van grote klasse. Tegen Charleroi startte hij ineens op de 10 en de mayonaise begon te plakken: “Alle credits voor de coach. Vergeet niet dat wij onder Thorup 3-4-3 speelden met twee middenvelders. De groep voelde zich daar goed bij én we wonnen zeven wedstrijden op rij, iets wat we als club nog nooit verwezenlijkt hadden. Het was voor Van den Brom toen onmogelijk om zijn systeem te spelen. Maar je zag ook dat als die drie voorin minder waren, wij geen grip meer hadden op het middenveld. Daardoor was het zoeken naar evenwicht. Alle credits voor John, hij heeft de oplossing gevonden.”

John Van den Brom

John Van den Brom is dus nog altijd trainer van KRC Genk en staat voor altijd in de geschiedenisboeken als trainer van de ploeg die de beker won. Al was zijn toekomst een bepaalde tijd geleden hoogst onzeker: “Zo zwart-wit wil ik het niet stellen, al was mijn boodschap naar het bestuur en de spelers wel duidelijk. Ik ben voor John door het vuur gegaan en ik heb de spelers op hun verantwoordelijkheden gewezen. Op dat moment hebben zij gevoeld dat John en ik een hele sterke tandem vormen. Maar dan nog ligt de sleutel bij de spelers, zij sturen voor een groot stuk de beslissing die het bestuur neemt. En ik kan je zeggen dat Van den Brom op handen wordt gedragen door zijn spelersgroep. Dát heeft ervoor gezorgd dat we er samen zijn uitgekomen.”

Dimitri De Condé & John Van den Brom, het konden wel broers zijn. Allebei delen ze dezelfde voetbalmicrobe en visie op het spelletje: “We kijken op dezelfde manier naar voetbal. Wij willen mooi voetbal brengen, wij willen de bal hebben, wij zien graag technische spelers. Neem nu Bongonda. Van den Brom vindt dat je een beetje meer vrijheid moet geven aan aanvallende spelers, ik volg hem daarin. Meer dan anderen die extreem bezig zijn met data en fysieke parameters. De relatie met een speler is heel belangrijk en dat is niet altijd zalven of lieve woordjes fluisteren, dat kan ook keihard zijn. John is net als ik zo’n gevoelsmens. En wanneer ik daarnet hamerde op dat ‘willen winnen’, dan heb ik met John iemand naast mij die mij daarin steunt. Hij heeft bij Ajax gespeeld en bij Anderlecht gecoacht, clubs die die cultuur van het winnen uitdragen, hij kan Racing Genk die winnaarsmentaliteit bijbrengen.”

Het punt waarvoor John Van den Brom naar KRC Genk is gehaald is zijn sterkte in peoplemanagement, iets dat de afgelopen weken duidelijk werd. “Hij kan op een onbevangen manier spelers opladen voor de cruciale momenten, ja. Die hele opbouw naar de bekerfinale was voor hem véél meer dan alleen die wedstrijd. Speciale motivatietechnieken met brieven en artikels die spelers op hun kamer kregen. Alles om hen mee te zuigen naar die bekerwinst.”

Het komende voetbalseizoen

Al zal John Van den Brom begin volgend seizoen al meteen moeten starten met een domper: “Volledig zal die voorbereiding niet zijn. Onze Zuid-Amerikanen moeten naar de Copa América, McKenzie misschien naar de Gold Cup, Arteaga naar de Olympische Spelen en nog een aantal jongens naar het EK. De voorbereiding op het nieuwe seizoen zal heel kort zijn.”

Bryan Heynen is voorlopig nog niet geselecteerd voor de Rode Duivels, iets wat De Condé niet begrijpt: “Ik vind dat Heynen absoluut een plaats bij de Rode Duivels verdient. Van iedereen die in aanmerking komt, staat hij het verst en heeft hij de meeste kwaliteiten. En Théo in zijn huidige vorm, zou ook zijn kans verdienen. Jammer dat media hem een imago van ‘arrogant’ aanmeet, dat beeld klopt niet met wie hij écht is.”

Ook voor volgend seizoen is de boodschap duidelijk: de ploeg zoveel mogelijk samenhouden. Al zal dat niet eenvoudig worden aldus De Condé. “We willen zoveel mogelijk spelers overtuigen om hier te blijven. We willen stappen zetten en dat zal niet gebeuren als hier vijf spelers vertrekken zoals na het kampioensjaar.”

Een moeilijk verhaal lijkt dus Paul Onuachu te worden: “Paul wordt 27. Hij is topschutter en hij heeft 30 goals gemaakt. Als er een club komt die een bedrag op tafel legt dat wij niet kunnen weigeren, dan zullen wij meewerken aan een transfer. Op dit moment is die aanbieding er niet.”

Maar wie weet wordt Paul Onuachu opgevolgd door een levende legende in Genk: Ally Samatta, die onlangs exclusief aan ons verkondigde dat een terugkeer niet onmogelijk lijkt. “Hij staat zeker op onze lijst. Hij is nu definitief overgenomen door Fenerbahçe voor 6 miljoen, dat maakt het dossier complexer. Wij kunnen geen atypische Genk-transfer doen. Ik bedoel daarmee de combinatie leeftijd – Ally is 28 – hoge transfersom en zijn looneisen. Dat gaan we niet doen, als er een andere constructie mogelijk is, dan sluit ik het niet uit.”

Ook Theo Bongonda en Junya Ito zullen hot zijn komende zomer. Al lijkt de ambitie van De Condé over beide jongens duidelijk: “Er zijn ook jongens bij die wij willen overtuigen van het feit dat vijf of zes jaar Racing Genk óók fantastisch is voor hun carrière. Heynen hebben we toch ook kunnen overtuigen. Junya Ito is heel belangrijk voor ons team en wij praten met hem over een contractverlenging.”

6 jaar Racing Genk

Dimitri De Condé is intussen al zes jaar technisch directeur. Een parcours met heel veel hoogtepunten maar ook enkele laagtes. Al is iedereen in Genk unaniem positief over de werking van De Condé, die bovendien de term BlauwBloed lanceerde bij zijn start als technisch directeur: “Ik ben trots op mezelf dat ik gebleven ben na de titel, dat was niet de gemakkelijkste weg. Twee jaar later hebben we toch weer een prijs gepakt. De bal ligt in het kamp van de club. Willen zij op heel lange termijn verdergaan met mij, dan sta ik daarvoor open. Komt er een uniek avontuur bij een andere club, dan sta ik daar ook voor open. Maar ik zie me niet voor een andere Belgische club werken, daarvoor zitten mijn gevoelens voor KRC Genk te diep.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here