Home Nieuws Jere Uronen: “Andere mindset deed ons net op tijd heropleven”

Jere Uronen: “Andere mindset deed ons net op tijd heropleven”

0
Jere Uronen: “Andere mindset deed ons net op tijd heropleven”
GENK, BELGIUM - AUGUST 9 :Jere Uronen Juhani defender of KRC Genk during the UEFA Europa League, Third qualifying round , 1st leg between KRC Genk and KKS Lech Poznan at the Luminus Arena on August 09, 2018 in Genk, Belgium, 9/08/2018 ( Photo by Jimmy Bolcina / Photonews

Ondertussen is hij al vijf jaar een van de publiekslievelingen in de Luminus Arena. Met 167 wedstrijden op de teller mag Jere Uronen zich een ware Genkie noemen. Maar misschien komt er na het seizoen een einde aan het hoofdstuk Racing Genk voor Jere Uronen. In een interview met huiskrant Het Belang Van Limburg komt Uronen terug op een voor hem turbulente periode.

Momenteel kan er geen slecht woord gezegd worden over het spel van Racing Genk. Een paar maanden geleden rommelde het intern nog en leek het opnieuw een verloren seizoen geworden. Nog geen drie maanden later is de beker gewonnen en is alles in de competitie nog mogelijk. Jere Uronen lijkt te weten hoe die ommekeer er is gekomen: “Er is een mentaliteitswijziging gekomen. Wij hebben te lang geteerd op onze klasse, gingen ervan uit dat we sowieso een doelpunt meer zouden maken dan de tegenstrever. Terwijl we nu veel compacter spelen en de tegenstrever geen ruimte geven in de beslissende zones. We verdedigen agressiever en doen er alles aan om hen het scoren te beletten. Om daarna op offensief vlak gebruik te maken van onze klasse. Dat is een heel andere mindset, die ons net op tijd heeft doen heropleven.”

Ook al zit de Finse linksachter dikwijls op de bank, intens meeleven doet hij nog altijd even betrokken: “Natuurlijk is het niet cool om op de bank te zitten, wennen doet dat nooit. Maar het is wat het is en een prijs pak je met de hele club. Niet alleen de elf op het veld voelen zich betrokken. Ik heb er dus écht van genoten, zeker omdat met die beker het laatste vakje is aangevinkt. Na de titel, de Supercup en spelen in de groepsfase van de Champions én Europa League.”

Vanaf januari 2016 loopt Jere Uronen al rond in Genk. Met zijn snelle evolutie wist hij sneller dan verwacht een basisplaats te veroveren waardoor Derrick Tshimanga en Brian Hamalainen konden vertrekken. Maar nu, vijf jaar later, lijkt de cirkel dan toch rond te zijn voor de altijd goedlachse Fin. “Ik ben op dit moment nog niet bezig met waar ik volgend seizoen speel. Ik heb hier nog een jaar contract en focus me eerst op de play-offs. Als de coach me nodig heeft, sta ik klaar. Daarna gaat met het eerste groot toernooi voor mezelf én voor Finland de volgende droom in vervulling. Vervolgens wil ik voor het eerst in anderhalf jaar op vakantie naar mijn familie in Finland. En hoor ik het wel wanneer de coach me hier op training wil zien”, verklaarde Uronen aan HBVL.

Voor het eerst bankzitter

De concurrente wordt ook alsmaar groter. Momenteel is Gerardo Arteaga de eerste keus van John Van de Brom maar volgend seizoen komt daar ook nog eens Simen Jukleröd bij. Al trekt Uronen zich dat niet echt aan. “Als je bang bent voor concurrentie en er te veel over gaat nadenken, dan ga je eraan ten onder. Ik ben overtuigd van mijn kwaliteiten en weet tot wat ik in staat ben, als ik mijn beste niveau haal. Een sterk EK kan bijvoorbeeld ook invloed hebben op mijn toekomst. Maar daar hoef ik nu nog niet mee bezig te zijn.”

Al lijkt de dip van Jere Uronen nu volledig verleden tijd en kan de coach op hem rekenen wanneer nodig. “Ik ben stilaan weer de oude. Want zo eerlijk ben ik wel: ik heb mijn basisplaats verloren, omdat ik in het eerste gedeelte van het seizoen niet mijn beste voetbal speelde.” Die dip heeft echter ook een oorzaak en Uronen lijkt deze ook te kunnen verklaren: “Ik wil me niet verschuilen achter excuses. Maar ik heb heel lang naweeën ondervonden van een vervelende voetblessure, die ik opliep eind 2019 in een thuismatch tegen Antwerp. Ik was niet topfit en paste daardoor mijn speelstijl aan. Ik begon eerder afwachtend te voetballen, terwijl ik het net moet hebben van mijn agressiviteit en vooruit verdedigen. Maar dat ga je ontwijken, als je twee uur nodig hebt vooraleer je gedraaid bent.”

Blessurelast, iets waar Uronen wel vaker in zijn periode bij Genk geconfronteerd mee is. Nu hij volledig fit is hoopt hij natuurlijk snel weer op het veld te staan, al is hij hier realistisch in. “Ik voel me heel goed op training. Maar ik begrijp dat de coach zijn winnende ploeg niet zomaar wijzigt. Hij beseft ook wel dat ik niet gelukkig ben dat ik op de bank zit. Dat is precies de reden dat ik nooit trainer wil worden: je moet elke week meer spelers ontgoochelen dan blij maken.”

Vijf jaar Racing Genk

Jere Uronen is momenteel een van de enige spelers die er nog rondloopt uit de kampioenenploeg van 2019. Doorheen de jaren is er veel gebeurd vertelde Uronen aan HBVL. “Ik kijk met veel enthousiasme terug op de afgelopen periode. Niet alleen omdat we prijzen pakten, ook omdat ik me enorm ontwikkeld heb als speler én als mens. Ik stel me graag open voor andere culturen en de afgelopen vijf jaar heb ik in onze kleedkamer een groot deel van de wereld ontmoet. Met veel ex-ploegmaats blijf ik in contact via sociale media.”

“Ik herinner me nog mijn eerste dagen hier. Na een paar dagen was ik helemaal verzuurd, mijn kuiten leken wel van beton. Ik kwam uit twee maanden winterstop, niet het ideale moment om een trainingskamp aan te vatten onder Peter Maes. Ik heb nooit zo fel afgezien. Natuurlijk had ik toen meer naar mijn lichaam moeten luisteren, maar ik wilde me niet laten kennen bij mijn nieuwe club. Daar zat ik dan in de kleedkamer, tussen Wilfred Ndidi en Leon Bailey… Hier zijn intussen al heel wat toptalenten gepasseerd.”

Het EK

In juni zal Uronen met Finland het opnemen tegen de Rode Duivels op het EK, iets waar hij erg naar uitkijkt. “Het wordt speciaal om ex-ploegmaats als Leandro Trossard en Timo Castagne terug te zien. En om het op te nemen tegen Genkse legendes als Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Het is een droomloting met ook nog een Scandinavisch onderonsje met Denemarken. Ik hoop dat Joakim Maehle weer op rechts speelt en we mekaar op het veld vaak tegenkomen. Tot slot is Rusland de grote buur, die we het in het verleden graag in het ijshockey moeilijk maakten. Dat willen we op het EK ook doen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here