Home Nieuws Columns Patrik Hrošovský, de onmisbare schakel op het middenveld van Racing Genk

Patrik Hrošovský, de onmisbare schakel op het middenveld van Racing Genk

0
Patrik Hrošovský, de onmisbare schakel op het middenveld van Racing Genk
GENK, BELGIUM - FEBRUARY 21: Patrik Hrosovsky of KRC Genk during the Jupiler Pro League match between KRC Genk and Beerschot at Luminus Arena on February 21, 2021 in Genk, Belgium (Photo by Jeroen Meuwsen Fotografie/Orange Pictures) © Orange Pictures / Photo News ! only BELGIUM !

Het ultieme voorbeeld van iemand met een positieve ingesteldheid en een uiterst grote motivatie om het beste van zichzelf te geven? Die luistert naar de naam Patrik Hrošovský. De balans is duidelijk: met Patrik Hrošovský werd er maar liefst 68 % van de punten gehaald, zonder hem staat de balans op een erbarmelijke 23 %.

Ondertussen is Patrik Hrošovský 28 jaar en vast gesetteld in Genk met zijn vrouw Klaretta en zoontje Alexander die binnenkort 1 jaar wordt. In een uitgebreide babbel met HBVL verkondigde Hrošovský dat dit echter het bizarste seizoen is dat hij ooit meemaakte. Om het met zijn woorden te zeggen: “It was a real rollercoaster”.

Een opmerkelijk parcours

Het verhaal van Patrik Hrošovský bij de club is opmerkelijk: vorig seizoen als absolute toptransfer binnengehaald maar ondanks de onstabiele balans in het team kon hij zich niet manifesteren. Ook dit seizoen startte in mineur voor Hroso: Hannes Wolf zag in hem geen sleutelspeler en liet hem uit de selectie. Je kent het spreekwoord ‘de ene zijn dood is de andere zijn brood’ en dat gold voor Hrošovský. Domenico Olivieri dropte hem meteen in de basis in zijn eerste wedstrijd als ad-interim coach. Het team vond de winning mood terug en Hrošovský bleef staan. Vervolgens bleef hij ook staan onder Thorup en deels onder John Van den Brom en groeide uit tot een onmisbare schakel op het Genkse middenveld.

Hrošovský vond uiteindelijk zijn draai op het Genkse middenveld maar werd raar maar waar ineens terug naar de achtergrond geschoven door John Van den Brom. Laat dat nu net toevallig gebeurd zijn wanneer de Genkse presentaties bergaf beginnen gaan zijn. De oogst dit seizoen is duidelijk: 7 op 30. Oftewel 23% van de punten. In de 19 wedstrijden waarin Hroso mocht starten was het rendement 39 punten, goed voor 68% . Een feit dat Hrošovský zelf ontgaan was: “Is het verschil echt zo groot? Dat had ik niet verwacht. Natuurlijk had ik het geluk dat ik betrokken was bij die zeven opeenvolgende winstmatchen.”

Een wederopstanding

In de gewonnen bekerwedstrijd tegen STVV kwam Patrik Hrošovský weer aan de oppervlakte. Met een goede invalbeurt wist hij mee de derbywinst naar zich toe te trekken. Vervolgens kwam er weer een nederlaag aan op KV Oostende, zonder Hrošovský in de ploeg weliswaar. Tegen Beerschot was die er ook maar aan Hrošovský lag het allesbehalve die voor veel rust op het middenveld zorgde en bovendien een prachtige goal scoorde. Ook tegen Charleroi zagen we de echte Patrik Hrošovský: iemand die evenwicht in de ploeg bracht, veel gaten dichtliep en recupereerde maar misschien wel het allerbelangrijkste in dat soort wedstrijden, hij lanceerde veel aanvallen vanuit zijn positie.

De overwinning op Mambourg, in de competitie toch ons zwarte beest, deed Hrošovský en de ploeg veel deugd: “Sprookjes hebben altijd een happy end. Laat ons hopen dat dit seizoen voor ons bij de eindafrekening een sprookje zal blijken te zijn. Nee, alle gekheid op een stokje, die driepunter in Charleroi was cruciaal. Vooral ook door de manier waarop die tot stand kwam.”

Veel gepraat

Dat het de afgelopen weken moeilijk liep in onze club was een understatement. Het cliché zegt dan om vooral veel te praten. Iets dat zijn vruchten afwierp en misschien wel centraal stond voor de overwinning op het veld van Charleroi, aldus Hrošovský. “Er is in de afgelopen weken binnen de club heel veel gepraat en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Slecht is de groepssfeer nooit geweest. Maar één van de zaken die naar boven kwam, was dat we misschien een beetje verblind zijn geweest door die 21 op 21. Als we in die periode op doel schoten, scoorden we. Alles ging vanzelf. Gingen we daardoor te veel op onze kwaliteiten afgaan? Het lijkt er wel op. De fighting spirit was niet groot genoeg. In Charleroi was die er wel weer. Met resultaat. Ik ga ervan uit dat de ommekeer is ingezet.”

De rol van Patrik Hrošovský

Het was wederom een ommekeer voor Hrošovský. Zelf kwam hij ook terug op de moeilijke periode die hij meemaakte begin dit seizoen onder toenmalig coach Hannes Wolf: “Heg was een moeilijke periode voor mij. Ik was zwaar ontgoocheld. Maar ik weet ook: als je blijft werken, volgt de beloning. Ik heb mijn frustratie dus nooit getoond op training. Integendeel. Toewijding is de basis van alles. Bovendien fleurde mijn zoontje Alexander – in mei wordt hij 1 jaar – mijn dagen op.”

In de jonge spelersgroep dat KRC Genk de dag van vandaag heeft is de rol van mensen met veel ervaring enorm belangrijk. Iets waarin Hrošovský zijn verantwoordelijkheid in opneemt. Hrošovský doorzwom echter al vele wateren en heeft ook al meerdere Champions League ervaringen. “Als één van de anciens neem ik mijn verantwoordelijkheid. Eigenlijk heb ik dat altijd gedaan, maar valt het nu in die lege stadions meer op. Wanneer ik op het veld sta, heb ik één doel: de organisatie op punt stellen. Bryan Heynen en ik spelen daar door onze centrale positie een hoofdrol in. Het lukt mij ook om onze Colombianen te dirigeren. Mijn vrouw en ik hebben vroeger snelcursus Spaans gevolgd in drie maanden.”

De toekomst

Donderdag volgt er al een volgende wedstrijd in de Croky Cup thuis tegen KV Mechelen. Inzet: een plek in de halve finale en nog maar twee wedstrijden verwijderd van de beker. “Het wordt weer een battle, maar ik heb nog geen beker op mijn palmares staan. Dat moet er nu maar eens van komen. Daarvoor moeten we eerst doorstoten naar de halve finale. Jammer dat het thuisvoordeel in deze coronatijden niet speelt. Maar ook zonder onze fans kan het.”

De wedstrijden zullen zich snel opvolgen, zowel voor Genk als op internationaal vlak: “In de competitie is onze ambitie zoals bekend de top vier. Na Mechelen ontvangen we ook Cercle Brugge en Standard in eigen huis. Ik reken op drie overwinningen. Daarna is het tijd voor de nationale ploeg. Als ik geselecteerd word, natuurlijk. Maar ik heb er goede hoop op. Mijn concullega Lobotka komt bij Napoli niet veel aan de bak. Ik houd wel mijn hart een beetje vast. De coronasituatie in Slovakije is veel erger dan in België. Er zijn zes regio’s in complete lockdown. De mensen mogen er niet in of uit en alles is gesloten. Tot en met de scholen. We werken in principe drie WK-interlands af. Op Cyprus en thuis tegen Malta en Rusland. Best mogelijk dat we op neutraal terrein moeten spelen. Zoals gezegd, het is een bizar seizoen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here