Home Nieuws Matchdays Carlos Cuesta: “Ik heb er het volste vertrouwen in dat we met de hele ploeg weer gelanceerd zijn.”

Carlos Cuesta: “Ik heb er het volste vertrouwen in dat we met de hele ploeg weer gelanceerd zijn.”

0
Carlos Cuesta: “Ik heb er het volste vertrouwen in dat we met de hele ploeg weer gelanceerd zijn.”
GENK, BELGIUM - JANUARY 27: Carlos Cuesta of KRC Genk during the Pro League match between KRC Genk and SV Zulte Waregem at Luminus Arena on January 27, 2021 in Genk, Belgium (Photo by Jeroen Meuwse/Orange Pictures) © Orange Pictures / Photo News ! only BELGIUM !

Donderdagavond staat het belangrijke bekerduel tegen KV Mechelen op het programma. De inzet: een plek in de halve finale. Na een gewonnen wedstrijd op Charleroi staat de volledige ploeg weer op scherp. Ook Carlos Cuesta, die na een moeilijke periode weer helemaal zichzelf is. “Ik heb geleerd uit mijn fouten”, aldus onze Colombiaanse verdediger.

In een gesprek met huiskrant Het Belang Van Limburg komt Carlos Cuesta terug op een helse periode dat hem de afgelopen maanden parten speelde. Cuesta, die bijna 22 kaarsjes mag uitblazen, is helemaal terug van weggeweest na een opeenstapeling van ongelukkige fases. Eerst waren er die twee rode kaarten op twee wedstrijden tijd, vervolgens volgden er nog eens twee strafschopfouten in vijf minuten op KV Oostende. Te veel is trop en trop is te veel, dat dacht ook coach John Van den Brom. Na een rustmatch tegen Beerschot stond Cuesta afgelopen vrijdag weer opnieuw aan de aftrap en hij legde een glansprestatie af. Carlos Cuesta is helemaal terug van weggeweest!

Een luisterend oor

Tijdens die ongelukkige periode was er in huize Cuesta niemand waar hij zijn frustraties kon uiten: “Gelukkig is er het internet. En heb ik een broer en een neef, met wie ik lange gesprekken over voetbal kan voeren. Samen met mijn makelaar hebben ze me uit deze dip geholpen”, aldus Cuesta.

2021 was tot nog toe een horrorjaar voor de jonge Colombiaan. Van rode kaarten tot strafschopfouten, hij maakte het allemaal mee: “Ik heb een heel bewogen, maar ook leerrijke periode achter de rug. Belangrijk is om sterker uit zo’n periode te komen. Dat kan alleen door je fouten te erkennen en te aanvaarde. Die twee rode kaarten in vier dagen in Moeskroen en zeker tegen AA Gent waren misschien ongelukkig. Anderzijds had ik ze misschien kunnen voorkomen. Daar heb ik veel over nagedacht en gediscussieerd. Want ik voel me verantwoordelijk ten opzichte van mijn ploegmaats, die twee keer het grootste gedeelte van de wedstrijd met tien verder moesten.”

Tegen KV Oostende werd Cuesta dan ook vroegtijdig naar de kant gehaald en beschermt tegen zichzelf. Een reactie die hij zelf ook begreep: “Met die vervanging had ik geen probleem, ik begreep dat de trainer me wou behoeden voor een nieuwe rode kaart. Ik stapte misnoegd van het veld omdat ik kwaad was op mezelf. Ik maak normaal niet veel overtredingen, nu waren het er twee in de grote rechthoek.”

Uit fouten leren

Cuesta haalde er voldoening uit en leerde van zijn fouten, iets dat ook vertaald werd op het veld. Daar getuigd zijn sterkte prestatie op het veld van Charleroi naar: “Het spookte even door mijn hoofd dat ik geen rood mocht pakken in de fase waar ik oog in oog stond met de speler van Charleroi. Ik heb hem kunnen afremmen en kon daarna zijn schot afblokken. Die fase gaf me voldoening. Dat is een eerste teken dat ik geleerd heb uit mijn fouten.”

Toch voelde Cuesta zich tijdens die helse periode zich niet in de steek gelaten: “Ik besef dat ik me gelukkig mag prijzen dat ik deze periode bij een club als Genk moet doorstaan. Ik heb nog meer gemerkt dat ze hier gewoon zijn om jonge spelers te begeleiden. Ik heb heel veel steun gehad van de technisch directeur, de coach, die op me in heeft gepraat, en mijn ploegmaats. Ook daarom was ik zo blij na de zege in Charleroi. Ik was opgelucht voor mezelf én de ploeg, dat we weer konden winnen. En tevreden dat ik mijn steentje weer had kunnen bijdragen. Bij een andere club was ik misschien al afgeserveerd. Of zat ik nu nog langs de zijlijn en had ik het alleen moeten redden.”

Opnieuw in de ploeg

Ondertussen staat Carlos Cuesta weer in de ploeg ten nadele van Mark McKenzie, dat toch als een bepaalde verrassing kwam, geeft Cuesta zelf toe aan HBVL: “Ik was verrast. Mark is een heel sterke verdediger, die het prima heeft gedaan in zijn eerste weken bij de club. We schieten goed met mekaar op, ik ben blij dat de concurrentie ons naar een hoger niveau stuwt.”

Dat Cuesta terug in de ploeg staat zal ook voor aandacht zorgen in Colombia. Het Colombiaanse trio is zo weer herenigd, iets dat de selectiekansen voor hun in de komende periode ongetwijfeld zal vergroten. “Er wordt in de Colombiaanse media zoals steeds druk gespeculeerd over de drie Colombiaanse verdedigers, die samen spelen bij KRC Genk. Maar we hoorden nog niets van een (pre)selectie voor de volgende interlands eind deze maand tegen Brazilië en Paraguay.”

KV Mechelen

Vooraleer dat de interlands eraan komen gaat eerst alle focus naar de tegenstander van donderdagavond. “Wij zouden graag een prijs pakken en beseffen maar al te goed dat de beker de kortste weg naar Europa is. Daar hebben heel veel personen binnen de club ons al meermaals op gewezen. KV Mechelen is een heel taaie tegenstrever, ik verwacht – zoals zo vaak in België – een gesloten match. Maar als we even scherp zijn als in Charleroi, kunnen we hen uitschakelen.”

Cuesta zelf heeft ook goede bekerherinneringen. Op zijn jonge leeftijd weet hij al heel goed hoe het voelt om die beker de lucht in te mogen steken: “Ik heb de Colombiaanse cup twee keer gewonnen met Atletico Nacional, in 2016 en 2018, telkens met een heen- en terugmatch. Tussendoor pakten we ook een titel. Dat zijn de momenten, waarvoor het je het als voetballer doet. Bij elke bekerwinst stond Medellin op zijn kop, bij de titel duurde dat zelfs een week. Ik zou zo’n feest ook hier graag een keertje beleven.”

KRC Genk – KV Mechelen, donderdagavond om 18:00 op VTM 2.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here