Home Nieuws Dániel Tőzsér stopt met voetballen

Dániel Tőzsér stopt met voetballen

0
Dániel Tőzsér stopt met voetballen
BRUSSELS, 04/03/2011 SPORT / VOETBAL / FOOTBALL / RSC Anderlecht - KRC Genk / RSCA - Racing Genk / Daniel Tozser (KRC Genk) / Picture by Nico Vereecken - GVW © copyright PHOTONEWS/Vereecken -

Dániel Tőzsér stopt met voetballen. Dániel speelde maar liefst 504 wedstrijden op profniveau waarin hij in het totaal 52 keer scoorde en 68 assists leverde. Zijn succesvolste periode uit zijn carrière beleefde Dániel steenvast bij ons. De 35-jarige middenvelder groeide zelfs uit tot kapitein bij blauw-wit.

Dániel Tőzsér startte zijn carrière bij het Hongaarse Szarvas. Daarna maakte hij de overstap naar de jeugd van Debreceni, waar hij ook vijf jaar vertoefde. Het zal ook bij deze club zijn dat Tőzsér zijn officiële debuut maakte als profvoetballer. Tőzsér koos daarna voor een overstap naar de jeugd van Galatasaray maar een debuut in het eerste elftal bleef uit waardoor Tőzsér al na één seizoen vertrok uit Turkije.

Tőzsér tekende een contract bij het Hongaarse Ferencvárosi TC, de club waar zijn carrière echt in stijgende lijn begon te gaan. Tőzsér, toen 19-jaar, brak er volledig door onder trainer Csaba László en maakte er zelfs zijn debuut in de Uefa Cup. Onze spelmaker zou in 63 officiële wedstrijden in actie komen voor Ferencvárosi TC.

Door de goede prestaties van Tőzsér volgde er in 2006 een toptransfer naar AEK Athene. Zijn verhaal bij AEK bleek in eerste instantie geslaagd te zijn want in zijn eerste seizoen stond zijn naam regelmatig op het wedstrijdblad. Tőzsér maakte in dat seizoen ook zijn debuut in de UEFA Champions League. Hij kwam met AEK Athene in een groep te zitten met Lille, Anderlecht en AC Milan. Tőzsér speelde twee keer mee tegen Anderlecht waarin er tot twee keer toe gelijk gespeeld werd. Het seizoen 2007/2008 verliep echter minder voor Tőzsér want toen belandde hij meer en meer op de bank, onder andere doordat hij de concurrentie moest aangaan met de Braziliaanse topvoetballer Rivaldo. Tőzsér speelde toch 57 wedstrijden voor de Griekse grootmacht waarin hij drie keer scoorde en zes assists leverde.

Redenen genoeg voor Tőzsér om andere oorden op te zoeken. Via deze weg belandde de Hongaar uiteindelijk bij onze club, KRC Genk, dat iets meer als een miljoen betaalde. Naast Tőzsér werden op dat moment ook Daniel Pudil en Joao Carlos binnengehaald. De Hongaar moest de vervanger worden van Faris Haroun en Wouter Vrancken. Tőzsér werd al snel een onmisbare schakel op het middenveld van de Limburgers. Zo was het oud-trainer Ronny Van Geneugden die Tőzsér lanceerde.

Tőzsér gaf zijn basisplaats niet meer af en veroverde in 2009 zijn eerste trofee met KRC Genk: de beker van België werd gewonnen door een 0-2-zege tegen KV Mechelen. Het seizoen erna beleefde Tőzsér onder Hein Vanhaezebroeck. Dit was sportief gezien een minder seizoen waarin heel de ploeg mee verdronk. Met Frank Vercauteren als trainer werd er dan ook een nieuwe weg ingeslagen, eentje die de ploeg terug op de rails moest proberen te krijgen.

Met de komst van Vercauteren vond de Hongaar opnieuw zijn draai op het Genkse middenveld. Genk begon steeds beter spelen, met als kers op de taart het seizoen 2010/2011. Genk draaide een heel seizoen mee aan de top van het klassement, onder andere door de topprestaties van spelers zoals Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois en Jelle Vossen. Maar ook Tőzsér werd meer en meer beslissend in dat seizoen. Zo schonk hij onder andere met zijn rake vrije trappen tegen KV Kortrijk en Zulte Waregem ons vaak de overwinning. De misschien wel belangrijkste assist uit de clubgeschiedenis kwam eveneens van de voet van Tőzsér: in de titelmatch tegen Standard schilderde Tőzsér tien minuten voor tijd een voorzet op het hoofd van Kennedy Nwanganga. Dit kopbaldoelpunt van de Nigeriaan schonk onze club de derde landstitel uit de clubgeschiedenis.

Het seizoen 2011/2012, wat inmiddels het laatste seizoen van Tőzsér zou zijn bij onze club, begon waar het vorige seizoen mee geëindigd was: een prijs. In de Supercup tegen Standard werd er met 1-0 gewonnen, en dat door een vrije schop van Tőzsér. In dit seizoen droeg Tőzsér zelfs meerdere keren de aanvoerdersband. Tőzsér eindigde dit seizoen op een derde plaats met onze club en koos er in januari voor om geen contractverlenging te tekenen maar om de overstap te maken naar Genoa CFC. Tőzsér zou uiteindelijk 161 wedstrijden spelen voor KRC Genk. Hij scoorde 22 keer en leverde 30 assists af.

Het verhaal van Tőzsér bij Genoa was geen succesverhaal. Hij speelde er 22 wedstrijden. Vervolgens werd hij tot twee keer toe uitgeleend aan het Engelse Watford, één keer door Genoa en de andere keer door zijn nieuwe ploeg Parma. Bij Watford vond Tőzsér zijn spelplezier terug en dat vertaalde zich ook in de cijfers: 66 wedstrijden, 5 goals en 7 assists. Na een succesvolle passage bij Watford bleef Tőzsér in Engeland want hij tekende een contract bij QPR. Bij Queens Park Rangers zou Tőzsér maar één seizoen blijven.

Hierna koos Tőzsér voor een terugkeer naar Hongarije. Hij tekende een contract bij de ploeg waar het voor hem allemaal begon: Debreceni VSC. Tőzsér werd er een vaste waarde en speelde 117 wedstrijden waarin hij goed was voor 17 doelpunten en 13 assists. Op 35-jarige leeftijd besliste de sympathieke Hongaar om een punt te zetten achter zijn carrière. Zijn laatste seizoen eindigde echter in mineur want Debreceni degradeerde uit de Hongaarse eerste klasse.

Tőzsér was ook een tijd lang international voor Hongarije: hij speelde 18 interlands. Tőzsér maakte zijn debuut op 15 december 2005 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Mexico. Zijn laatste interland dateert achter al van 29 mei 2010 tegen Duitsland.

Wij willen Dániel Tőzsér proficiat wensen met zijn carrière. Hij heeft het maximale eruit gehaald en was een modelprof voor iedere jeugdvoetballer. De fantastische momenten die wij met KRC Genk gekend hebben zullen voor altijd verbonden zijn met Dániel. We zullen in hem Genk voor altijd blijven herinneren als die sympathieke Hongaar met het nummer acht op zijn rug. Een Hongaar met bovendien een fantastische traptechniek en dan man die de beslissende voorzet gaf voor de derde landstitel.

Dániel, een grote dankjewel om jouw klasse te tonen in de Cristal Arena!

https://www.instagram.com/p/CCCDi5SAvzR/?utm_source=ig_web_copy_link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here